Obliba menších kuchyní roste. Některé lze dokonce schovat do skříně

Kuchyně 16. ledna 2021 | 11:13 — Marie Drahá
Časově vytížení lidé, nadšení cestovatelé, ale také singles dávají stále častěji přednost menším kuchyním. Důvodů je hned několik. Rostoucí ceny za bydlení, ale také skutečnost, že doma netráví tolik času, kolik si příprava složitých jídel vyžaduje.
Další 4 fotografie v galerii
I miniaturní kuchyň může vypadat stylově / Pexels

Oproti tomu jsou nuceny v panelákových kuchyních vařit celé rodiny s dětmi. Přestože mnozí sní o větších prostorách, svorně přiznávají, že mít malou kuchyň přináší kromě nutnosti uskrovnění také celou řadu výhod. Jednou z nich je rychlejší dostupnost všech potřebných věcí, a také menší úklid.

Malometrážní kuchyň jako kabinetní skříň

Majitelé garsonek, ale i menších loftů se často poohlížejí po malometrážní kuchyni. Tvoří ji sporák, pracovní plochy, dřez, myčka na nádobí a horní i dolní zásuvky nebo skříňky. Obyčejně není delší než dva metry. Malometrážní kuchyň představuje jednolitý blok, může být ale také ve tvaru písmene S nebo U. Zavřená může vypadat jako (rohová) skříň. Pokud tvoří s obývacím pokojem společný prostor, nabízí se sjednotit materiál a dekor kuchyňského nábytku s dalším vybavením.

Malé, ale šikovné kuchyně se často vyrábějí na míru, ale dají se pořídit i ve větších prodejnách s nábytkem. Jednotlivé typy se liší vybavením a uspořádáním, které by mělo odpovídat konkrétním potřebám majitele. V případě menších prostor lze spodní část opatřit lednicí (s mrazicím boxem) a odpadkovým košem.

Především menší kuchyně je třeba sestavovat chytře. Důležitou roli hraje rozvržení, které umožňuje plynulý pohyb při přípravě jídla. Rovněž je třeba naplno využít prostory skříněk a opatřit je rohovými a dalšími výsuvnými systémy. Praktické jsou police umístěné v okolí linky, stejně tak závěsné systémy. Ve skříních pomohou udržet pořádek nejrůznější organizéry a držáky.

Místo stolu vyvýšený pult či výklopná deska

Klasický jídelní stůl mnohdy zabere víc místa, než bychom potřebovali. Přijatelnou alternativou může být prodloužení pracovní desky nebo sezení prostřednictvím vyvýšeného jídelního pultu a vyšších židlí. Příjemnou variantou je také nástěnný stolek, který lze kdykoliv sklopit. Obojí ušetří v malém bytě spoustu místa, a přitom nabízí dostatečné pohodlí. Pro chybějící odkládací plochu je praktické využít pojízdný servírovací stolek.

V menších bytech více než kde jinde oceníte minispotřebiče. Multifunkční přístroje nabízejí více funkcí najednou a vestavěné spotřebiče lze dnes běžně nahradit stolními. Je vám líto peněz? Pokud se časem plánujete přestěhovat do většího, budou se vám menší přístroje hodit na chatu či na cestování.

Světlá kuchyň opticky prosvětlí

Přestože kuchyním momentálně dominují tmavší odstíny, v případě menších prostor je vhodnější sáhnout po světlých barvách. Bílá v kombinaci s odstínem dubu a dostatečné množství světla jsou jednoduše sázkou na jistotu. Dále čtěte: Chytrá kuchyň budoucnosti. Upozorní na to, že dochází mléko a navrhne vám, co uvařit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu