Jak svépomocí namontovat žaluzie

Interier 29. ledna 2021 | 10:09 — Klára Sanders
Pokud vám svítí sluníčko do oken a nechcete si pořizovat závěsy, jsou žaluzie ideální řešení. Stačí dodržet správný postup a zvládnete montáž žaluzií sami.
Další 3 fotografie v galerii
Instalaci interiérových žaluzií zvládnete s trochou zručnosti sami / Pixabay

Instalaci interiérových žaluzií zvládnete s trochou zručnosti sami. Montáž žaluzií není zas až tak složitá, avšak aby vám žaluzie dlouho sloužila, je potřeba při montáži dodržet správný postup. 

Co budete k montáži potřebovat

  • aku šroubovák
  • nůž
  • kombinované kleště
  • tužku
  • vrták průměr 3 mm, pro červíky do eurooken 4 mm
  • metr nebo šablonu z vymezovací podložky

Než začnete, zkontrolujte všechny díly

Před montáží doporučujeme provést kontrolu všech dílů dodávky zboží. Součástí dodávky jsou samořezné vruty, náhradní fixační kolíčky a aretace řetízku.

Samotná montáž

Pokud použijete pro rozbalení nůž, dejte pozor na poškození vodicích silonů. Pokud se to přesto stane, dají se vyměnit a najdete je v nabídce obchodu. Žaluzie rozneste k oknům podle pozic a správného ovládání, předejdete tím možné záměně.

Pro snazší manipulaci neroztahujte žaluzii před montáží. Přiložte ji na místo uchycení a zkontrolujete v okenním křídle, jestli její rozměr odpovídá (obvykle díky zkoseným zasklívacím lištám vzniká po přiložení žaluzie vůle cca 3 mm) a zda boční koncovky pro uchycení vrutů řádně doléhají. Proveďte případné podložení žaluzie pomocí distančních podložek (pokud je hloubka zasklívací lišty menší než 16 milimetrů, použijte distanční podložky). 

Zavěšení žaluzie

Proveďte kontrolu, zda je ovládání žaluzie na správném straně. Žaluzii přesně umístíte na střed a přišroubujete k okennímu křídlu nebo rámu pomocí čtyř vrutů. Přesnější je označit vrtané otvory tužkou, žaluzii odložit stranou a alespoň 2 otvory předvrtat.

Kotvení silonu

Nahoře v místě, kde vychází silon z profilu žaluzie, metrem změřte vzdálenost silonu od zasklívací lišty okna a vzdálenost od skla. Naměřené rozměry přeneste na spodní zasklívací lištu nebo rám okna (podle typu okna) a vyvrtejte otvory vrtákem hss 3 mm. Do navrtaných otvorů vsuňte nejprve silon s uzlíkem a poté zatlačte fixační kolík.

Vypnutí silonu 

V horní části žaluzie vytáhněte pojistku, která jistí silon, a vytáhněte silon tak, aby byl napnutý a zajistěte pojistkou. Přebytečné konce odstřihněte (nechte hornímu silonu rezervu cca 5 cm). Nasaďte krytky (nejprve krytky zespodu nasaďte a nahoře docvakněte).

Vyměření aretace řetízku 

Řetízek svisle natáhněte a přiložte podložku na výšku (řetízek je napnutý) a označte tužkou na zasklívací lištu rysku (metrem 9 cm od spodní části řetízku). Přiložte aretaci řetízku a přišroubujte a nasaďte krytku aretace. Zkontrolujte funkčnost žaluzie vytažením a stažením. Pokud žaluzie nedosedá na spodní zasklívací lištu okna, můžete provést vycentrování fixačních kolíčků jejich pootočením, kolíčky nemají otvory ve svém středu. Psali jsme také: Nátěr udělá s obyčejnými dveřmi zázraky

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu