Stačí maličkost a led už se vám na schodišti nevytvoří

Exterier 12. února 2021 | 17:11 — Helena Malá
Mrazy svírají celé Česko, nouze není ani o sněhové přehánky, a tak se venku tvoří ledovka. Obzvláště nebezpečná jsou v zimě venkovní kluzká schodiště. Pokud i do vašeho domu několik schodů vede, měli byste na to myslet a udělat vše pro to, aby chůze po nich byla opět bezpečnější.
Další 4 fotografie v galerii
Zamrzlé schody hrozí nebezpečným pádem / Depositphotos

Spoléhat na to, že se držíte zábradlí, se moc nevyplácí. Ani taková opora totiž neposkytuje stoprocentní jistotu a pády na zamrzlém schodišti bývají nejen bolestivé, ale mnohdy mají i velmi těžké následky. Bezpečnost schodů v zimě proto není radno podceňovat. Poradíme vám několik tipů, jak na problém vyzrát.

Čpavek

Asi nejlevnější způsob, jak zabránit zamrzání schodiště, je pořídit si domů čpavek. V drogerii pořídíte čpavkovou vodu už za pár desítek korun, takže jde o položku, která vás rozhodně nezruinuje. A jak čpavek použít? Je to docela snadné. Pokaždé, když budete schody utírat, přidejte do kýble s vodou trochu čpavku. Schody pak nezamrznou.

Posypová sůl

Někdo využívá posypovou sůl. Má to ale několik slabin. V prvé řadě je posypová sůl účinná jen tehdy, když venkovní teploty neklesnou pod -10 °C. Podstatné také je, kdy přesně sůl použijete. Teplota, při které voda změní skupenství z kapalného na pevné, je 0 °C. Jestliže smícháte vodu se solí, teplota bodu mrazu se posune k nižším hodnotám. Sůl brání molekulám vody ve vytváření pevných ledových krystalů. To, jak hluboko se povede posunout bod mrazu, závisí na koncentraci soli v roztoku. Aby tento princip fungoval, musí se sůl mísit s tekutou vodou. Proto nemá valný smysl solit, pokud již na povrchu leží vrstva ledu. O tom, že sůl škodí citlivým psím tlapkám, ani nemluvě, takže pokud vlastníte čtyřnohého mazlíčka, sůl byste měli rovnou zavrhnout.

Písek, štěrk

Pokud jste údržbu schodiště zanedbali a máte co do činění s odolnou vrstvou ledu, můžete schody posypat pískem nebo štěrkem. Ani jeden z těchto materiálů sice nezabrání tvorbě ledu, ale snížíte kluzkost povrchu.

Lák z okurek

Zdá se to být neuvěřitelné, ale také lák z okurek vám může vytrhnout trn z paty. Pokud jej doma máte a trápí vás zledovatělé schody, neváhejte jej použít. Že to opravdu funguje, se přesvědčili i ve státě New Jersey. Když zde v roce 2011 čelili kvůli rozpočtové krizi nedostatku soli, úředníci přišli s kreativním nápadem: chodníky a silnice postřikovali lákem na okurky. Podle CBS News slaná zelená tekutina fungovala stejně účinně jako sůl, ale byla levnější. Byla také mnohem lepší pro životní prostředí, protože uvolňovala méně chloridů. O tom, že lák z okurek pomůže i při nachlazení nebo sportu, jsme psali zde.

Protiskluzové prostředky

Existuje mnoho přípravků, které kluzkost schodů snižují nebo zcela eliminují. Bohužel, rozmanité protiskluzové nátěry není možné aplikovat v zimě, ale až tehdy, když teploměr ukazuje minimálně 10 °C. Je však třeba dodat, že tyto protiskluzové systémy obvykle přestávají plně fungovat, když se na povrchu vytvoří námraza a silný nános sněhu.

Gumové rohože

Jednoduché řešení, jak zabezpečit schody při nízkých teplotách, je instalace schodových gumových rohoží. Ty se kotví na svislou hranu schodů přes speciální hřeben s pomocí hmoždinek a šroubů. Hřeben drží protiskluzovou rohož na schody na místě a navíc umožňuje nazdvihnout rohož a vymést sníh a nečistoty. Přes léto je rohože možné odmontovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu