Šťávy z ovoce, zeleniny či semínek jsou zdravé. Jak vybrat vhodného elektrického pomocníka

Spotřebiče 02. března 2021 | 16:57 — Helena Malá
Vyznavači zdravého životního stylu si s oblibou doma připravují smoothie nápoje z ovoce, zeleniny, ořechů či semínek. Pokud patříte mezi ně, určitě doma oceníte smoothie mixér. I mezi nimi jsou ale rozdíly. Poradíme na co se při jeho pořízení zaměřit.
Další 3 fotografie v galerii
Smoothie mixéry jsou velmi praktické / Canva

Někdo má doma klasický stolní mixér, ve kterém se dá smoothie nápoj samozřejmě také připravit. Speciální smoothie mixér ale nabízí větší komfort. Od klasického mixéru se liší nejen velikostí, ale hlavně tím, že nádobu, ve které si nápoj připravíte, si můžete vzít rovnou do práce, školy či kamkoliv jinam. Když nemáte jinou možnost, můžete si smothie nápoj připravit i pomocí ponorného mixéru, i ten má ale své limity. Poradí si spíše pouze s menším množstvím měkčích druhů ovoce nebo zeleniny.

Úkolem dobrého smoothie mixéru je vytvořit jemnou konzistenci za krátký čas. Čím je smoothie krémovější a jemnější, o to víc živin z něho může lidské tělo získat. Na rozdíl od klasického stolního mixéru nezabere na pracovní desce nebo v kuchyňské skříňce tolik místa. Než si smoothie mixér pořídíte, měli byste si odpovědět na několik otázek:

  • Máte v plánu mixovat převážně měkčí ovoce a zeleninu, nebo je pro vás důležité, aby smoothie mixér zvládl pokořit i tvrdší plody, ořechy a led?
  • Hledáte smoothie mixér pro 1-2 osoby, nebo bude sloužit více členům rodiny?
  • Vystačíte si s jednou či dvěma nádobami, nebo potřebujete víc láhví různých velikostí?
  • Chcete si připravovat smoothie každý den (např. v rámci nového dietního režimu, detoxu), nebo jde spíš o občasné používání?

Podle toho, jak si na otázky odpovíte, vybírejte konkrétní typ, který vaše požadavky splní. A jestli vám záleží na tom, aby si ingredience zachovaly maximum svých živin, chuti i barevnosti, sáhněte po vakuovém smoothie mixéru, který dokáže odsát vzduch a zabránit nežádoucí oxidaci.

Výkon

Jedním z klíčových parametrů smoothie mixéru je jeho příkon, který ovlivňuje i samotný výkon spotřebiče. Platí přímá úměra – čím je výkon smoothie mixéru vyšší, tím spolehlivěji pracuje, zvládá mixovat tvrdší ingredience a je méně ohrožený přehříváním.

Smoothie mixéry s výkonem 250-400 W jsou vhodné pro méně náročné používání. Zvládnou připravit výborné nápoje z měkčích druhů ovoce a zeleniny s vyšším obsahem vody. S větším úsilím rozmixují i tvrdší dužiny a slupky, ale je třeba počítat s tím, že některé kousky zůstanou hrubší a budou nepříjemně vrzat mezi zuby.

Smoothie mixéry s výkonem 500-1 000 W už pokoří i tvrdší ingredience – například zmrzlé ovoce do osvěžujícího nápoje v letních dnech.

Výkon vyšší než 1 000 W už patří ke smoothie mixérům, které si bez problémů poradí i s ořechy, semínky, slupkami či stopkami a mají i funkci drcení ledu. Pracují rychle a nevadí jim opakované zatížení.

Počet otáček

Počet otáček smoothie mixéru znamená rychlost, s jakou dokáže rozmixovat vložený obsah. Pokud chcete mít smoothie hladké konzistence připravené už za pár sekund, musíte hledat vysoký počet otáček.

Na dolní hranici je hodnota 10 000 otáček za minutu, což je pro hladké zpracování některých tvrdých surovin nedostatečná rychlost. Modely s rychlostí okolo 20 000 otáček za minutu už pracují rychle a rozmixovaný nápoj je bez chybičky. Vítaným bonusem nejmodernějších smoothie mixérů je možnost si vybrat z několika rychlostí mixování.

Obsah nádoby

Smoothie mixér je v základu o něco menší, skladnější a ve výbavě má nejčastěji 2 nádoby (nebo láhve) s rozdílným objemem (např. 500 ml a 700 ml). Příslušenství rodinných smoothie mixérů je bohatší (např. 4 láhve s vlastním uzavíráním), resp. se můžete rozhodnout pro model, kde se dají dokupovat náhradní láhve podle potřeby.

Zajímejte se o objem nádob, způsob uzavírání i jejich tvar. Dnes už například existují láhve, které pasují i do stojanu na nápoje v autě. Pokud chcete dělat extra dávku smoothie stejného složení pro celou rodinu, volte raději větší společnou nádobu – ušetříte čas při nakládání ingrediencí. V případě, že máte odlišné chutě a každý chce svůj vlastní nápoj, je výhodnější vybrat smoothie mixér s více menšími nádobkami.

Materiál

Nepodceňte ani materiál nádob, záleží na něm nejen životnost nádoby, ale i náchylnost na zabarvení od přírodních barviv. Sklo je krásné, jednoduché na údržbu a čistění, neobarví jej pigmenty, ale může se snadněji rozbít.

Plast vyniká odolností vůči poškrábání a prasknutí. Tento materiál proto převažuje u většiny smoothie mixérů, jenže u těch levnějších a méně kvalitních se nádoby na smoothie rychle zabarví. Sledujte především jejich zdravotní nezávadnost (označené jako BPA-free materiál). Doporučovaný je Tritan – kvalitní materiál, který vyniká tím, že nezachytává pachy a neovlivňuje chuť smoothie nápoje.

Materiál základny může být z plastu, nebo z nerezové oceli. Plastové tělo najdete spíše na výkonově slabších smoothie mixérech, kde se neočekává vysoké zatížení. Z nerezové oceli (často v kombinaci s černými plastovými prvky) se vyrábí dražší, stabilnější, a především výkonnější smoothie mixéry.

Ovládání

Nejčastěji se smoothie mixéry ovládají pomocí pulzního spínače. K tomu, aby se motor mixéru uvedl do chodu, je třeba tlačítko soustavně držet. V momentě, kdy tlačítko pustíte, mixér se vypne. Některé modely mají také přednastavené programy. Nemusíte držet pulzní spínač, mixér pracuje sám po určitou dobu. Obvykle mají na ovládacím panelu dva základní programy – na měkké ovoce a na tvrdé ovoce + zeleninu.

Hlučnost

Počítejte s tím, že smoothie mixér není právě nejtišší spotřebič. Jeho hlučnost se pohybuje v intervalu od 60 do 90 dB, což už je na horní hranici možné přirovnat ke hluku cesty plné aut. Vzhledem k tomu, že příprava nápoje trvá tak minutu až dvě, dá se to vydržet. O tom, jak si doma připravit lahodné smoothie, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu