Francouzský styl vnese eleganci a šarm do každého interiéru

Interier 26. února 2021 | 10:33 — Marie Drahá
Pařížanky jsou odpradávna považovány za světovou módní ikonu. Eleganci a šarm, která je jim tolik vlastní, dokážou bez váhání promítnout také do interiéru. Potrpí si na umění, dekorace, ale i pohodlí. Výsledkem je útulný, přitom velmi originální styl bydlení. Inspirujte se.
Další 4 fotografie v galerii
Světlé barvy dominují francouzským obydlím / Depositphotos

Francouzi inspirují ostatní národy svým stylem života, oblékáním, v neposlední řadě také designem. Za krále interiérového designu je mnohými označován vloni zesnulý Christian Liaigre. Byl to právě on, kdo začal vytvářet nábytek s čistými liniemi, využívat přírodní materiály a hledat dokonalosti v detailech. Byl jednoduše propagátorem luxusního stylu bez zdobnosti.

Velká pohodlná sedačka je základ

Francouzský styl bydlení si přesto na ozdoby i dekorace docela potrpí. Jedná se o znak venkovského stylu bydlení, které je spojeno především s velkým pohodlím. Pokud si máte do interiéru pořídit jedinou věc typickou pro Francouze, pak by to měla být velká pohodlná sedačka doplněná různými křesly, které k sobě dokonale ladí. Hromada polštářů a stylové podnožky jsou pak jen pomyslnou třešničkou na dortu. Francouzi si libují v květinových vzorech, ale zdaleka netrvají na tom, aby měli v interiéru všechno stejné. Nebojí se různých kombinací ani luxusnějších doplňků.

Ukázkovým příkladem je křišťálový lustr, který je k vidění ve většině pařížských obydlí. V jídelně i obývacím pokoji vytvoří dojem luxusu i romantiky dávných dob. Pokud si však na romantické bydlení příliš nepotrpíte, namísto krajek, obrazů a polštářů můžete vnést do interiéru více městské energie a zkusit kombinovat starožitný nábytek s moderními kusy, a to včetně umění. Velké oblibě se těší například kubismus.

Francouzi milují staré věci i zlato

Ve francouzském bytě takřka nikdy nechybí živé květiny. Stačí se však držet jednoho nebo dvou odstínů, překombinované kytice Francouzi tolik v oblibě nemají. Zato si potrpí na dostatek světla, světlé barvy a florální motivy. Stejně tak milují zlato, především v podobě jednoduchých detailů. Může jít o menší rámeček na fotku, drobnou dekoraci nebo zlatý svícen. Našli jste jej na půdě a už má svá nejlepší léta za sebou? Tím lépe. Podle Francouzů může mít i rozbité zrcadlo své kouzlo.

Přestože Francouzi na trendy tolik nedají, jednoho se aktuálně drží. Je jím udržitelnost a recyklace. Dbají na to, aby měl domov duši. Právě z toho důvodu se starších věcí jen tak lehce nevzdávají. Dále čtěte: I malý obývák může vypadat prostorně. Stačí pár optických triků.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu