Jednoduché tipy, jak nejlépe zbavit závěsy a rolety prachu či mastnoty

Tipy a inspirace 26. března 2021 | 08:51 — Marie Drahá
Závěsy i rolety dokážou proměnit interiér k nepoznání. Mají bohužel tu nevýhodu, že na nich ulpívá mastnota i prach. Obojí je nejlepší odstranit už v samotném zárodku. Díky tomu je čištění jednodušší, než se na první pohled zdá.
Další 3 fotografie v galerii
Stejně jako záclony je lepší věšet závěsy za mokra / Depositphotos

Podobně jako s ostatními textiliemi si se závěsy nejlépe poradí pračka. Pokud neuvádí výrobce na štítku jinak, je třeba prát závěsy na jemný program s nízkým počtem otáček. Důležité je, aby měl závěs v pračce dostatek místa a kolem sebe spoustu vody, která látku ochrání. Přetížený buben totiž neprospěje ani závěsům, ani samotnému spotřebiči. Dlouhé nebo velké závěsy je proto lepší prát jeden po druhém.

I závěsy se věší za mokra

Jestli jste si pořídili dražší závěsy a nejste si jistí, zda by jim pračka neublížila, vyperte je raději ručně. Stačí je namočit do teplé vody napuštěné do vany, přidat trochu pracího prášku a následně pořádně vymačkat vodu. Se závěsy je to podobné jako se záclonami. Nejlépe uděláte, když je pověsíte ještě vlhké, při sušení by se totiž mohly zbytečně pomačkat. Pokud je potřebujete více vysušit, zkuste pod ně položit suchý ručník nebo noviny, které přebytečnou vodu vstřebají.

Jak vyčistit žaluzie? Každému se osvědčil trochu jiný způsob čištění. Pravdou však je, že nejlepší prevencí před usazováním prachu je pravidelně žaluzie vysávat. Špíny se ale rychle zbavíte i tehdy, když použijete kvalitní vlhký hadřík z mikrovlákna. Další možností je pořízení speciálního kartáče na čištění žaluzií. S mastnotou na žaluziích si pak hravě poradí ocet nebo malé množství prostředku na mytí nádobí.

Žaluzie zkuste sprchovat

Jestli pro vás není problém žaluzie odmontovat, stačí je složit a odmočit ve vaně, případně pořádně osprchovat teplou vodou. Když do vody přidáte trochu octa, čisticího prášku nebo leštidla, budou se lesknout jako nikdy předtím. Dříve, než je namontujete zpátky na okno, je však nechejte pořádně vyschnout.

Prach i mastnota sedá také na rolety. Většinou jdou však jednoduše vyčistit vysavačem při nízkém výkonu nebo vlhkým hadříkem. Podmínkou je vhodný nástavec, v případě mastnoty také kapka prostředku na mytí nádobí. Nemusíte mít obavu, roleta do sebe mnoho vody nevsákne. Rozhodně se však vyvarujte toho, dát látkovou roletu do pračky. Mohli byste o ni přijít. Dále čtěte: S octem se dá úspěšně čistit téměř všechno. Jsou ale povrchy, které může poškodit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu