Tipy na různé styly, v jakých si můžete zařídit obývací pokoj

Interier 27. března 2021 | 13:23 — Marie Drahá
O obývacím pokoji se říká, že je srdcem domova. Přemýšlíte, jaký styl mu propůjčit? Využít lze tipy bytových designérů, ale také svůj osobní vkus. Důležité totiž je, abyste ze svého obýváku vykouzlili místo, kde se budete cítit příjemně především vy samotní.
Dalších 5 fotografií v galerii
Při zařizování obývacího pokoje preferujte vždy osobní vkus / Depositphotos

Ať už teprve vybavujete novou domácnost, nebo toužíte pro proměně obývacího pokoje, máme pro vás dobrou zprávu. Doba, kdy bydlení podléhalo jednotnému trendu, je pryč. Unifikovanost už se nenosí a vy si můžete interiér zařídit podle stylu, který se k vám nejvíce hodí a je vám nejbližší. Stačí se inspirovat.

1. Nadčasová a elegantní bílá

Bílá barva se držela na vrcholu celá léta a nutno dodat, že si získala celou řadu příznivců, kteří na ni nedají dopustit ani nyní. Zařídit si obývací pokoj ve světlých barvách znamená celou řadu příležitostí. Bílá se totiž skvěle kombinuje s přírodními materiály, nejrůznějšími barvami i vzory. Je symbolem čistoty, pořádku a harmonie.

2. Severský styl = pohodlně a funkčně

Podlehnout skandinávské módě není nijak složité. Severský styl na nás útočí ze všech stran a právem se řadí mezi nejvyhledávanější. Vyznačuje se čistotou, jednoduchostí a vzdušností. Nejčastěji pracuje s přírodními odstíny, bílou a černou, které dohromady tvoří pohodlný, ale funkční celek.

3. Hygge pro šťastné bydlení

Mladším bratrem severského stylu je hygge – umění, které pochází z Dánska a má být symbolem šťastného bydlení. Od skandinávského stylu se liší pouze tím, že využívá maximum textilií. Pro hygge jsou typické pleteniny, huňaté deky, kožešiny, v interiéru spousta svíček a také knih. Prostě domácí pohoda.

4. Modrobílá je evergreen

Středomořský styl, který vás zaujal na dovolené v Řecku, se v našich podmínkách tolik nenosí. Modré barvě se přesto vyhýbat nemusíte. Pokud si odmyslíte mušle na polici a záchranný kruh na stěně, je spojení modré a bílé evergreenem, který propůjčí jakémukoliv obývacímu pokoji příjemnou svěžest.

5. Exotická podívaná

Nadšené cestovatele jen stěží přesvědčíte o tom, co se v našich končinách nosí nebo nenosí. Suvenýrům z cest je potřeba doma vytvořit čestné místo, aby navždy představovaly spojení s dalekými kraji a tvořily podnět k dalším hovorům. Interiéry, ze kterých dýchá exotika, vypadají působivě. Je však lepší vyhnout se kvantitě.

6. Inspirace východem

Budha sedící na lotosovém květu s miskou v ruce je odpradávna symbolem moudrosti, vyrovnanosti a štěstí. V kombinaci s kamínky, polštářky a hřejivými koberci přinese do interiéru nový duchovní rozměr. Nemusíte přitom inklinovat k jednomu z východních náboženství, abyste si zařídili obývací pokoj v asijském stylu. Dále čtěte: Umí mnohem víc než jen oživit a zahřát. Koberec má i další zajímavé výhody.

7. Zeleň, kam se podíváš

Chcete se ve svém obýváku cítit doslova jako v přírodě? Obklopte se zelení. Vhodně zvolené pokojové rostliny vytvoří z místnosti oázu, ve které načerpáte novou energii. Fenoménem moderní doby se staly také zelené obrazy. Zelená podporuje dobrý spánek a navozuje dobrou náladu.

8. Industriální styl jak u Bati

Už Baťa věděl, jak si vybavit domácnost vkusně a přitom účelově. Neopracované dřevo v kombinaci s kovem, cihlami, betonem, ocelí a sklem představuje průmyslový styl, který do interiéru přináší kus historie, ale také samotného života. Zamilují si jej i příznivci minimalismu.

9. Glamour, to je noblesa

Jestli si potrpíte na honosné vybavení, je pro vás glamour styl tím pravým. Vyznačuje se vysokou dávkou lesku a extravagance, využívá drahé materiály, zlatou i černou. Pokud chcete bydlet podobně jako filmové hvězdy, počítejte s tím, že ruku v ruce s grácií jde i tučné konto.

10. Místo pro romantické duše

Stejně jako by se zastánci minimalismu ošívali v bytě, který dýchá exotikou, nepřesvědčíte nenapravitelné romantiky o tom, že květinových dekorací je už možná tak akorát. Také patříte k těm, kteří si zamilovali romantický styl bydlení? Aby se z vaší domácnosti nestal kýč, držte se raději něžných vzorů a pastelových barev. Nejlépe se kombinují se dřevem a ratanem.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...