Myčka je skvělý pomocník, ale některé nádobí do ní nepatří. Mohla by jej zničit

Spotřebiče 23. dubna 2021 | 11:28 — Helena Malá
Myčka je obrovský pomocník a v posledních letech se stala nedílnou součástí mnoha domácností. Jenže i myčka má své limity a je třeba vědět, že některé nádobí do ní není radno dávat, protože se vám v ní může i nenávratně zničit.
Další 3 fotografie v galerii
Myčka může některé druhy nádobí poškodit / Depositphotos

Někde je myčka skutečně vytížený spotřebič. Svým majitelům šetří čas, práci i peníze. A přesto, že je dnes už součástí mnoha domácností, přesto hodně lidé pořádně neví, jaké nádobí do ní raději nedávat. Jenže myčka dokáže nádobí i zcela zničit a vám pak zůstanou jen oči pro pláč. Pojďme si tedy připomenout, co do myčky nepatří.

Sklo

Pokud máte doma dekorativní sklo, určitě jej držte od myčky dostatečně daleko. Ale nejen v případě dekorativního skla je dobré být obezřetný. U mnoha skleniček, které běžně používáte, se mohou objevit matné pruhy či šmouhy, které mohou vzniknout kvůli příliš vysoké teplotě při mytí a oplachu, ale může je způsobit i nekvalitní přípravek. Prevencí je tedy volit speciální program na mytí skla.

Teflonové nádobí

V případě teflonového nádobí se vždy řiďte pokyny výrobce. Pokud mytí v myčce výslovně nepovoluje, vyhněte se mu. Sice to po prvním umytí nemusí být hned vidět, ale postupně se teflon poškozuje, začnou se v něm připalovat připravované pokrmy a ve finále se začne odlupovat.

Nože

Jedná se samozřejmě o ostré kuchyňské nože, které se v myčce otupují, takže do ní rozhodně nepatří. U některých může dojít až k takovému poškození, že už se nedají ani nabrousit. Navíc – pokud mají lepenou nebo dřevěnou rukojeť, riskovali byste, že může prasknout nebo se může od kovové části oddělit. Do myčky proto nedávejte ani škrabky nebo ostrá struhadla, tupí se také.

Dřevo

Ani prkénka a dřevěné kuchyňské náčiní do myčky nepatří. Dřevo může popraskat kvůli namočení i vysoké teplotě. Pokud omylem jednou dřevěné prkénko či jiné náčiní umyjete v myčce, nemusí se hned nic stát. Pokud by se z toho ale stala tradice, poškození by na sebe nenechalo dlouho čekat. Dřevu navíc nesvědčí nejen voda a vysoká teplota, ale ani chemické prostředky na mytí.

Plasty

Plasty jsou citlivé na teplo, ovšem někteří výrobci takové nádoby, které je možné použít do myčky, vyrábějí. Vždy je dobré dodržovat symboly vhodnosti či nevhodnosti mytí v myčce. Obecně je lepší umístit plastové výrobky do horního koše. Topné těleso myčky je totiž dole, a proto je tam i vyšší teplota. O tom, jak myčce prodloužit životnost o několik let, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu