Domácí čističe zbaví toaletu rzi i močového kamene. Levně a bez chemie

Koupelna 23. dubna 2021 | 09:03 — Marie Drahá
Čištění záchodu nepatří zrovna k oblíbeným domácím činnostem. Většina z nás jej chce mít za sebou snadno, rychle, pokud možno bez chemie a s minimálními náklady. Jak na to? Kromě domácích čističů ze spíže skvěle zafunguje i coca cola nebo kyselina solná.
Další 4 fotografie v galerii
Zašlá toaletní mísa se bez účinných prostředků neobejde / Depositphotos

Toaleta je vizitkou domu. Nedostatečná údržba ji však může poznamenat na pěkně dlouhou dobu. Se zašlými žlutými skvrnami a močovým kamenem v záchodové míse si obyčejná toaletní štětka neporadí. Na řadu musí nutně přijít agresivní chemické přípravky nebo osvědčená domácí čistidla, s nimiž lze úspěšně dezinfikovat celou domácnost.

Ocet a soda = zázraky na počkání

Ocet je levnou, ekologickou a doslova zázračnou kuchyňskou ingrediencí, která nezklame ani při čištění zašlé toalety. Je naprosto neocenitelný při likvidace vodního kamene z obkladů, baterií, vany, umyvadla i záchodové mísy. Kombinujte jej nejlépe s horkou vodou a do toaletní mísy jej vylijte minimálně celý litr. Nechte působit nejlépe přes noc a v případě potřeby znovu opakujte.

Jedlá soda má schopnost skvěle absorbovat pachy. Dokáže ale také odstraňovat skvrny a společně s octem tvoří při domácím úklidu jedinečnou dvojici. Zapomeňte na malé sáčky, které seženete v obchodě s potravinami, rovnou si pořiďte (několika)kilové balení. Vyjde vás mnohonásobně levněji. Postup čištění je pak snadný. Jedlou sodu rozetřete po celé míse a následně polijete teplým octem. Necháte působit a výsledkem je dokonale čistý záchod.

Skvěle zafunguje sůl kuchyňská i epsomská

V řadě domácností bychom jistě našli epsomskou sůl, která si hravě poradí s ucpanými odpady. Toaleta se dá však čistit i obyčejnou kuchyňskou solí. Nejprve do ní vlijte plnou rychlovarnou konvici horké vody a následně vsypte čtvrt kila soli. Nechte asi čtvrt hodinku působit a poté vezměte štětku a zkuste záchod manuálně vyčistit. Opakujte několikrát.

Dobrou službu prokáže také kyselina citronová, která skvěle funguje na likvidaci vodního kamene v rychlovarné konvici. Stačí kyselinu rozpustit v horké vodě a roztok nalít do záchodové mísy. Pro větší účinnost nezapomeňte použít štětku na záchod a toaletu s ní pořádně projet.

Cola je agresivní, ale kyselina solná si poradí se vším

O zázračných účincích coca coly slyšel už snad každý. S místy, na nichž ulpívá vodní kámen, si poradí na jedničku. Sladká limonáda, ideálně s označením light, se lije do mísy stejným způsobem jako čisticí prostředek. Ideální je nechat colu působit přes celou noc a poté důkladně spláchnout. Pokud nezabere, pomůže postižené místo do coly „ponořit“. Zkuste skvrny překrýt houbičkou nebo hadříkem namočeným v nápoji.

Pokud už nevíte, kudy kam, můžete si být jisti, že pomůže kyselina solná (chlorovodíková). Je natolik agesivní, že je lepší vzít si při manipulaci s ní ochranné brýle i rukavice. Rozpouštědlo použijte na sanitární techniku jen krátce, při delším působení by ji mohlo poškodit. Dále čtěte: Dokonale čistá koupelna snadno a rychle. Při úklidu si vystačíte s jedinou surovinou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu