Několik zásad, jak v interiéru kombinovat různé druhy dřeva

Interier 21. května 2021 | 10:20 — Marie Drahá
Zabírá dřevo ve vaší domácnosti hodně prostoru? Přestože jde o materiál, který má celou řadu předností, je třeba si pohlídat, aby odlišné odstíny dřeva nezpůsobily v interiéru zbytečný nesoulad. Poradíme vám, jakým chybám se při kombinaci dřeva nejlépe vyhnout.
Další 3 fotografie v galerii
Odlišný odstín dřeva může jednotlivé části místnosti opticky oddělit / Depositphotos

Dřevěná podlaha, dřevěný stůl, nábytek a k tomu také několik dřevěných doplňků. Obrázek, jenž se naskytne při pohledu na domácnost, která může být zařízená v moderním, rustikálním i skandinávském duchu, přitom pokaždé jinak. Dřevo má totiž tu výhodu, že jej lze kombinovat prakticky se vším. I to je jeden z důvodů, proč si tento materiál oblíbila celá řada světových designérů. Problém může nastat jen tehdy, pokud domácnost překombinujeme různými odstíny dřeva.

Zvolte si hlavní tón dřeva

Při vybavování interiéru si většinou pohlídáme, aby linka ladila s podlahou a nábytek s dveřmi. Může se však stát, že vybavujeme podnájem, studentský pokoj nebo bychom rádi využili starší kousky z bazaru. V takových případech je důležité určit si hlavní tón dřeva, který v místnosti převládá. Často to bývá odstín podlahy nebo kuchyňské linky, který je důležitý v pokoji znovu opakovat.

Podstatné je přitom držet se teplých nebo studených tónů, které by se mohly vzájemně bít. Teplejší tóny mají nádech do žluta, oranžova až do červena, studené spíše do šeda. Optimální je použít v místnosti maximálně dva až tři různé tóny dřeva. Pokud by hrozilo riziko, že se při výběru nového kousku do interiéru do stejného odstínu netrefíte, je lepší zvolit kontrast. Bílý dub a ořech spolu jistě vytvoří dokonalou souhru.

Odstín v místnosti zopakujte

Chystáte se kromě dřevěné podlahy vybavit strop trámy? Pak platí, že by podbití mělo odpovídat odstínu podlahy. V tomto případě by kontrast působil spíš nevyváženě. Také v případě dřeva se vyplatí barevný odstín v místnosti minimálně jednou zopakovat, čímž svůj záměr potvrdíte. Jestli se přesto někdy dopustíte přehmatu, pomozte si textiliemi. Zachránit vás může kusový koberec i stylový ubrus. Dále čtěte: Ubrus jako dekorace. Využijte i zbytky starých látek a vsaďte na vrstvení.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...