Hmyzí hotel. Způsob, jak zachránit opylovače a vyrobit si nádhernou dekoraci do zahrady

Exterier 28. června 2021 | 17:47 — Marie Drahá
Berušky nebo škvoři vás zbaví mšic, včely, čmeláci a motýli slouží jako opylovači. Bez nich by ve většině případů plody na zahradě nevyrostly. Není vám lhostejný svět hmyzu? Pokud chcete ušetřit peníze za zbytečnou chemii, hýčkejte si jej. Hmyzí domeček sluší každé zahradě.
Další 4 fotografie v galerii
Hmyzí hotel si lze jednoduše vyrobit svépomocí / Depositphotos

Hmyz je na zahradě dobrý především proto, že zajišťuje v přírodě rovnováhu. Tvoří první část potravinového řetězce, která přiláká ježky, ptáky nebo ještěrky. Ti požírají mouchy, komáry i jejich larvy. Zbývající hmyz pak má v okolí domu svůj význam. Protože hmyzu rok od roku ubývá, pracují ekologové systematicky na jeho záchraně. Chcete pomoci? Stavba hmyzího hotelu je jednou z možností.

Musí stát na slunci, v závětří a být krytý

Hmyzí domeček může mít jakoukoliv velikost i vzhled. Záleží na vás, zda dáte přednost menší konstrukci nebo několikapatrovému přístřešku. Nejlépe uděláte, když jej umístíte na jižní stranu, kde se nachází dostatek slunečního světla. Do domku by nemělo pršet, měl by být umístěný v závětří a ze zadní části opatřený deskami či drobným pletivem, aby se k hmyzu nedostali ptáci.

K výrobě hotelu postačí jakékoliv dřevěné konstrukce, případně obyčejná prkna, staré kmeny, menší polínka nebo staré plechovky. Z těch vytvoříte základ. Konstrukce může být 15 až 40 cm hluboká. Svým vzhledem může připomínat domeček, ale nemusí. Více než na tvaru totiž záleží na jeho výplni. Tu si obstaráte jednoduše procházkou do lesa.

Různorodý materiál přiláká větší množství hmyzu

Do hmyzího domku můžete umístit suchou trávu, mech, stvoly, kůru, drobné větvičky, bukvice, žaludy, šišky, případně další přírodniny. Využít můžete také stavební materiál. Pro výrobu hotelu se hodí staré cihly, tvárnice, střešní tašky, do kterých vyvrtáte vrtačkou dutinky hluboké 3 až 10 centimetrů. Zadní strana by však měla zůstat plná. Čím pestřejší domeček bude, tím většímu počtu druhů hmyzu zázemí poskytne. Dále čtěte: Pokud přemýšlíte o živém plotě, sáhněte po bambusu. Překvapí vás nejen rychlostí růstu.

Jak dlouho hmyzí hotel vydrží? V zásadě tak dlouho, jakou životnost má materiál, z něhož je vyroben. Výplň je totiž nutné minimálně jednou za rok vyměnit, cihly a polínka pak vydrží o něco déle. Domeček je však nutné čas od času zkontrolovat, zda jej nenapadli parazité nebo nezačal plesnivět.

Zdroj: gardentherapy.ca, lepsiebyvanie.pluska.sk, www.abecedazahrady.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...