Praní nejen krajkového prádla jde i bez chemie. Účinné postupy pro extra jemný materiál

Tipy a inspirace 08. srpna 2021 | 11:00 — Anna Novotná
Krajkové spodní prádlo patří k nejchoulostivějším kusům oblečení. Zvláště pokud jde o oblíbenou bílou barvu, která má v šatníku nezastupitelné místo. Bílá krajka je, podobně jako jiné bílé oblečení, náchylná ke ztrátě odstínu. Existují však odzkoušené postupy, které vašemu prádlu vrátí zářivost.
Další 4 fotografie v galerii
Bílá je sice decentní a ideální pod každé oblečení, ale časem ztrácí svou zářivost / Shutterstock

Bílé oblečení časem může začít šednout nebo žloutnout, což je jistě nežádoucí. A vrátit spodnímu prádlu jeho původní barvu může být během na dlouhou trať. Dvojnásob to platí o krajkovém prádle, které nepatří mezi nejjednodušší materiály na údržbu. S několika domácími ingrediencemi se vám to jistě podaří.

Kyselá bělicí lázeň

Citronová šťáva je osvědčeným prostředkem na odstraňování mastnoty nebo zažloutlých skvrn od potu. Potřebovat budete 250 ml citronové šťávy nebo takzvané citronky. Dva litry vody přiveďte k varu a po odstavení do ní vmíchejte šťávu. Přelijte do kýble nebo lavoru a namočte prádlo na nejméně dvě hodiny. Pokud poté na prádle ještě objevíte nějaké skvrny, potřete je znovu neředěnou citronovou šťávou, nechejte chvíli působit a poté je běžně vyperte.

Další kyselou pochutinou, kterou můžete využít k boji se skvrnami, je ocet. Ten dezinfikuje, odstraňuje zápach a navíc změkčuje vodu, což je další plus pro bělení prádla. Ocet nejvíce funguje na zažloutlé prádlo a zažrané skvrny. Postup je velmi podobný předchozímu bělení pomocí citronové šťávy. Opět převařte dva litry vody a přilijte do ní 250 ml octa. Nechejte chvíli odstát, aby voda nebyla vařící, ale horká. Prádlo do ní namočte nejlépe přes noc. Nakonec je vyperte, ale místo aviváže použijte na máchání půl šálku octa, čímž dosáhnete ještě lepšího výsledku.

Sůl nad zlato

Věčné rčení platí i v případě bělení prádla. Pokud navíc sůl zkombinujete s citronem, skvrny nebudou mít šanci. Jednu polévkovou lžíci soli smíchejte se šťávou z jednoho citronu nebo stejným množstvím citronky. Vniklou hustší směs naneste na skvrny a nechejte působit asi půl hodiny. Poté prádlo vyperte a nakonec místo aviváže opět použijte ocet. Čtěte také: Stařecké skvrny a pihy přidají na věku více, než si lidé uvědomují. Braňte se jim včas.

Síla slunce

Oblečení by se nemělo sušit na přímém slunci, které způsobuje blednutí barev. Ovšem jiná situace je v případě bílého prádla. U něj můžete využít sílu slunečních paprsků. Jen si dávejte pozor, abyste prádlo nepřesušili. Jakmile uschne, posbírejte je. Kdybyste je nechali na slunci příliš dlouho, může to poškodit vlákna.

Zdroj: Molly Maid.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu