Vytvořte si z pokojovek slušivé zátiší. Dejte je pod strop, zavěste je na trám

Tipy a inspirace 20. srpna 2021 | 10:35 — Marie Drahá
Pokojové rostliny nejčastěji skončí na komodě nebo parapetu. Existují však další možnosti, kam je v bytě umístit. Pokud chcete interiér příjemně oživit, vsaďte také na netradiční místa. Využít se dají poličky, trámy i starý žebřík.
Dalších 5 fotografií v galerii
Rostlinám sluší, pokud je zkombinujete s knihami / Depositphotos

Zázemí pro pokojovky je vždy nutné vybírat s ohledem na to, jaké mají požadavky na světlo a vlhkost vzduchu. Většině rostlinám vyhovuje rozptýlené světlo a polostín, některé bez potíží přežijí kuchyňské výpary nebo vlhčí vzduch v koupelně. Pak jsou druhy, které jsou nenáročné, vhodné i pro naprosté začátečníky, a ty lze umístit prakticky kamkoliv. Zelenec, ledviník, lopatkovec, zamiokulkas nebo taková řasokoule.

Vytvořte si skupiny rostlin

Když vedle sebe postavíte dvě stejné komody, vypadá to dobře. Podobně to funguje i s rostlinami, přestože trošku v jiném gardu. Máte pokojovky různě rozptýlené po místnosti? Především menším rostlinkám sluší, pokud je uspořádáte na poličku do skupin. Vytvoří zelené zátiší, které jen tak nepřehlédnete. Z praktického hlediska si navíc jenom pomůžete.

Skupinu rostlin lze doplnit převislými druhy a umístit je na poličku pod stropem. Prázdné místo rázem dostane nové využití. Můžete si pořídit stolky s více plochami a ty nechat vyniknout. Ve větších skupinách vypadají dobře také kaktusy, ani na ně při zvelebování bytu nezapomínejte. Zajímavým tipem může být i menší rozkládací žebřík, který obklopíte květinami. A máte další netradiční tip pro oživení svého interiéru. Dále čtěte: Městské džungli sluší monstera i břečťan. Hodí se také kaktusy.

Konferenčnímu stolku dodá šmrnc

Povalují se vám na konferenčním stolku časopisy a ovladač? Jistě si na něj rádi odložíte odpolední šálek s kávou, pokud stolek doplníte menší pokojovkou. Skvěle nahradí i řezané květiny na kuchyňském stole. Ostatně pokud umístíte jeden z květináčů na kredenc nebo do některé z polic nad linku, kuchyně bude zase vypadat o něco útulněji.

Samostatnou kapitolou jsou rohy místnosti, do kterých se obvykle nevejde žádný nábytek a občas se v nich hromadí nepořádek. Kouty jsou přitom ideálním místem pro veliké rostliny typu monstera nebo palma. Sluší nejen obývacím pokojům, ale také chodbám nebo ložnicím. Velkou parádu uděláte s rostlinami také na schodištích. Mohou tvořit skupinu v mezipatře, viset ze stropu a dozdobit okolní parapet.

Viset mohou z trámu nebo žebříku

Jestli bydlíte ve starším domě nebo podkroví s odhalenými trámy, neváhejte je využít jako poličky pro pokojové rostliny. Kytky mohou viset v místnosti v závěsných květináčích nebo ve skleněných baňkách. Pro jejich umístění můžete využít v koupelně starší žebřík, který umístíte pod stropem v horizontální poloze. Z pokojovek si můžete vytvořit živý obraz.

Možností, jak je v interiéru využít, je nekonečné množství. Šetřit s nimi nemusíte. Kytky znamenají život, uklidňují a dodávají nám pozitivní energii. Starat se o ně rozhodně vyplatí.

Zdroj: www.realhomes.com, living.iprima.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu