Voda z vařených vajec je geniální hnojivo. Nesmíte však udělat jednu chybu

Tipy a inspirace 24. srpna 2021 | 11:16 — Anna Novotná
Vajíčka si většina lidí vaří poměrně často. A většina z nich také vodu po uvaření vylévá. Přitom se však připravuje o kvalitní hnojivo a prostředek k lepšímu klíčení. Podívejte se, co voda z vařených vajec obsahuje a jak ji můžete využít.
Dalších 6 fotografií v galerii
Vejce při vaření uvolňují do vody velmi cenné minerály / Pixabay

Vejce jsou potravinou s širokým uplatněním. Přidávají se do salátů nebo polévek, používají se k přípravě palačinek a omelet, obalování nebo se jí samostatně. Když vejce uvaříte, vodu nevylévejte, obsahuje totiž řadu cenných látek pro okrasné i užitkové rostliny.

Skořápka nabitá minerály

Vaječné skořápky obsahují mnoho minerálních látek. Vápník byste asi tipovali, ale možná nevíte, že se v nich ukrývá také zinek, křemík, železo, hořčík, fluor nebo fosfor. Tyto látky obsahují také drahá hnojiva, která kupujeme k přilepšení rostlinám. Od nynějška je budete moci nahradit právě vodou z uvařených vajec. Zmíněné látky se do vody uvolňují ve formě iontů, tedy v dobře vstřebatelné formě.

Optimální kyselost půdy

Po uvaření vajec nechejte vodu vychladnout a můžete ji použít jako klasickou zálivku pro pokojové či balkonové rostliny. Ovšem pouze v případě, že při vaření vajec do vody nepřidáte sůl ani ocet, které by rostlinám uškodily. Vodu můžete také dát do rozprašovače a navlhčit jí listy. Přes ně pak cenné látky proniknou do rostliny. Zalévat můžete i rostliny na zahradě. Výhodou této zálivky je, že pomáhá udržet optimální kyselost půdy.

Lepší klíčení

Vodu z vajec můžete použít nejen jako hnojivo, ale také při nakličování rostlin nebo pro zalévání mladých kupovaných sazenic. V obou případech vyrostou silné a zdravé rostliny, které budou odolnější vůči škůdcům. Opět platí, že voda nesmí obsahovat sůl ani ocet. Pokud by vám voda zbyla, můžete ji uchovat v lednici na později. Než ji pak použijete, nechejte ji odstát, aby měla pokojovou teplotu a nezpůsobila rostlinám šok.

Další využitelný odpad

Využít můžete nejen vodu z vařených vajec, ale také vodu z čočky, rýže, fazolí nebo brambor. Hodit se budou i různé slupky, sáčky od čaje nebo kávová sedlina. To vše jsou nezanedbatelní pomocníci, kteří najdou uplatnění v celé domácnosti nebo na zahradě. Více na toto téma jsme psali zde.

Zdroj: Flourishing Plants.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu