Dírky na oblečení mohou způsobovat moli, ale také špatný způsob praní

Tipy a inspirace 25. srpna 2021 | 13:33 — Marie Drahá
Chcete si obléct své oblíbené triko a najednou zjistíte, že je na něm malá dírka? A není to poprvé? Důvodů může být několik. Buďto je na vině pračka, anebo způsob, jakým perete prádlo. Také se vám v šatníku mohli zabydlet moli.
Další 3 fotografie v galerii
Nepříjemnému zjištění čelíme často při žehlení prádla / Depositphotos

Špatná kvalita materiálu je častou příčinou toho, že se oblečení opotřebuje rychleji a během praní na něm mohou vznikat díry. Pokud se tvoří nejčastěji v oblasti břicha, důvodem je pravděpodobně pásek od kalhot, cvočky nebo zipy. Stejné doplňky na oblečení ale mohou trhat prádlo také během samotného procesu praní. Zipy u všech kalhot i mikin je třeba před spuštěním pračky důkladně zapnout.

Důkladné třídění je prevence

Chcete se vyvarovat toho, že vám zipy a spony protrhnou letní triko? Pak je určitě nevkládejte do pračky současně. Myslete však na to, že dírku na oblečení může způsobit i obyčejné zapínání od podprsenky. Spodní prádlo je nutné prát ve speciálním pytlíku, nikoliv společně s ostatním oblečením. Jeho důkladné roztřídění bývá tedy prevencí číslo jedna.

Jestli třídíte prádlo opravdu důkladně, problém může způsobovat také samotná pračka. Pokuste se pořádně prozkoumat buben, zda v něm neuvízla sponka, svorka, šroubek, který vypadl z kapsy nebo cokoliv, co by mohlo tenkou tkaninu protrhnout. Dále čtěte: Neutrácejte majlant za servis. Běžné poruchy myčky můžete vyřešit i sami.

Levandule proti molům

Dírky nepravidelných tvarů pocházejí obvykle od molů. Jestli se vám drobní motýlci zabydleli v šatníku, bude nutné veškeré oblečení vyprat a kompletně vyčistit vnitřní stěny skříně. Poté nezapomeňte pověsit mezi vyprané prádlo levanduli nebo mýdlo, které škůdce odpuzují. Pořídit si lze také speciální repelent proti molům nebo past na moly.

Zdroj: thespruce.com, lepsija.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu