V čem je tajemství máchání s octem a proč je ocet tak skvělý při praní prádla

Tipy a inspirace 08. září 2021 | 14:50 — Mirka Malá
Určitě už víte, jak užitečná je v domácnosti jedlá soda nebo ocet. Ale nalít ocet do pračky? Budete se divit, ale má to svoje výhody.
Další 2 fotografie v galerii
Jde o další přírodní způsob, jak prádlo zbavit pachů i skvrn / Depositphotos

Praní prádla, respektive máchání v octu je velmi jednoduchou záležitostí. Prostě jen nalijete půl hrnku bílého destilovaného octa během cyklu máchání do náplně pračky. Možná si nyní říkáte, že vaše prádlo pak bude cítit po octu, což opravdu nechcete!

V čem je octové tajemství?

V nízké hodnotě pH, která z něj dělá účinný nástroj proti odolným skvrnám, pachům a dalším usazeninám v látkách. Bílý destilovaný ocet má mnoho výhod souvisejících s praním. Jak už bylo řečeno, odstraní pachy i fleky a oblečení je zářivé.

Navíc ocet je bezpečné používat na většinu tkanin a materiálů, ale před přidáním do cyklu máchání byste jej měli vždy zředit vodou. To je důvod, proč se přísada nejčastěji aplikuje právě během cyklu máchání, když je v pračce vody dost. Nicméně, jelikož je ocet kyselina, rozhodně do pračky nelijte vyšší dávky, než bylo řečeno. Stačí bohatě půl hrnku.

Ocet nelijte do pračky společně s pracím prostředkem

Mějte na paměti, že ocet budete používat skutečně jen tehdy, kdy se celý prací cyklus dostane do fáze máchání. Nepřidávejte tedy ocet do pračky spolu s pracím práškem, neboť by došlo ke vzájemné negativní interakci a snadno by se mohlo stát, že vaše prádlo nakonec bude špatně vyprané.

Je to z toho důvodu, že většina detergentů, tedy pracích prostředků, je formulována při konkrétním pH, aby fungovala co nejlépe. A přímé přidání octa může přerušit aktivní složky a místo toho způsobit další problémy. Vaše oblečení by tak mohlo změnit barvu, nebo by se nevypralo správně.

Pokud si nejste jistí, můžete ocet použít naopak jako předpírku. Tedy prádlo s nějakými odolnými skvrnami můžete před praním namočit například do umyvadla, nalít trochu bílého destilovaného octa, a vyčistit tak skvrny ještě předtím, než prádlo vložíte do pračky. Dále čtěte: Pokud vypadají vaše skleničky jako zamlžené nebo špinavé, pak je musíte umývat jinak než dosud.

Zdroj: Martha Stewart.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu