Chcete se i příští rok radovat z kvetoucí levandule? Poradíme, jak se o ni starat

Exterier 14. září 2021 | 12:34 — Anna Novotná
Levandule jsou díky svému původu velmi nenáročné rostliny. I proto jsou všeobecně velmi oblíbené. Dalším důvodem je možnost širokého využití jejích květů. Víte, jak se o levanduli správně starat?
Další 3 fotografie v galerii
Stačí malé úsilí a můžete se radovat z takovéto nádhery / Pixabay

Minimální nároky na péči

Levandule pochází z Provence, je tedy zvyklá na suché a horké podnebí. Má ráda písčité podloží, v kterém se nedrží voda, proto vám jedině poděkuje, pokud to nebudete přehánět se zaléváním.

Důležitou součástí péče o levandule je její správné zastřihávání. To je nutné provést dvakrát ročně. Nejprve na jaře, kdy rostlinu střihem omladíte, zbavíte omrzlých částí a zajistíte tak požadovaný kulatý tvar. Další střih je nutné provést po odkvetení voňavých kvítků. Sestřihněte stonky na 1/3 délky, tím ovlivníte kvalitu i kvantitu květů v dalším roce.

Při zastřihávání buďte vždy opatrní a vyhněte se dřevnaté části. Rostlina by již neobrazila!

Levandule v květináči

Z levandule se mohou radovat i ti, kteří nemají možnost vysadit ji na zahradě. Dobře prospívá také v květináči, pokud jí poskytnete písečnou půdu. Na rozdíl od levandule vysazené přímo do země je však nutné těm v květináči dopřávat pravidelnou zálivku, aby zemina zůstala vlhká. Levandule je schopna odolat i lehčím mrazíkům, při tužších mrazech je však lepší ji přesunout do světlé nevytápěné chodby, nebo alespoň obalit kořeny slámou.

Jak využít květy?

V posledních letech se z čerstvě odstřižených stonků s květy vytváří lahodný aromatický sirup, který je možné použít jako ingredienci do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejčastějším způsobem využití květů je však stále sušení. V tomto případě je nejlepší ostříhat stonky s květy před plným rozvitím. Sušte je ve tmavé, dobře větrané místnosti, a to buď v trsech zavěšených květy dolů, nebo rozložené na novinách. Nasušenou bylinu následně skladujte jako sušený čaj v papírových či plechových krabičkách.

Sušená levandule pověšená ve skříni bude příjemně vonět vám, ale ne šatním molům. Sušené sypané květy můžete přidat do pečení, marmelád či je použít k přípravě čaje, který vám pomůže od bolesti hlavy a je dobrý na játra a žlučník. Pozor však na jeho lehce projímavé účinky.

Na vnější použití se využívá levandule v podobě oleje, který se maže na bolavá místa po úrazech svalů a kloubů, léčí infekční rány a povrchové záněty. Lze ho také vmasírovat do spánků, a pomoci si tak od bolesti hlavy, úzkosti a stresu. Pár kapek esenciálního oleje přidaných do horké koupele má příznivý vliv na zklidnění mysli i krevního oběhu.

Pokud jste někdy o pěstování levandule uvažovali, nyní již neváhejte! Za trochu péče se vám tato nenáročná voňavá rostlina bohatě odmění. Psali jsme také: Tipy, jak vyčistit zámkovou dlažbu a zajistit, aby vydržela co nejdéle.

Zdroj: almanac.com, gardeningknowhow.com.

Související články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu