Jeden z hlavních symbolů Vánoc je v ohrožení. Letos bude nedostatek vánočních stromků

Interier 28. října 2021 | 10:49 — Kateřina Kofroňová
Vánoce jsou sice ještě daleko, ale prodejci již teď varují před nedostatkem vánočních stromků v letošní sezoně. Máte-li Vánoce spojeny s živým vánočním stromečkem, začněte se smiřovat s tím, že místo vůně jehličí letos ucítíte plast. Nebo v lepším případě nic.
Další 2 fotografie v galerii
Vánoce bez stromečku si dokážeme jen stěží představit / Depositphotos

Jsou vaše Vánoce spojeny s živým vánočním stromkem a nedovedete si představit, že letos neucítíte tu omamnou vůni čerstvého jehličí? Stejně jako stavebního materiálu, lidské práce, zahradního nábytku, tak i vánočních stromků bude letos nejspíš nedostatek.

Přední maloobchodníci totiž varují, že letošní Vánoce se mohou potýkat s nedostatkem klíčového produktu, bez kterého se jedny z nejdůležitějších svátků v roce jen stěží obejdou. Živých vánočních stromků může být v letošním roce nedostatek, a to hned z několika důvodů.

Vánoce jsou svátkem pohody. Všude voní cukroví, hrají příjemné melodie, všude panuje klid a příjemná atmosféra. Tu způsobuje vše výše uvedené, ale také hlavně vánoční stromeček, který dodá prostoru dotek přírody a vůni Vánoc. Letos ale hrozí, že se budeme muset obejít bez něj.

Největší strach má Británie

Nová pravidla a rostoucí náklady, které s sebou přinesl brexit, způsobily, že se občané Velké Británie obávají, že nebudou mít dostatek vánočních stromků. Je to hlavně z důvodu nového nařízení o dovozu, který přinesl odchod Británie z EU a který ztěžuje dovoz jedlí do Velké Británie z oblíbených destinací, jakými je v případě vánočních stromků hlavně Skandinávie.

Covidem poznamenaný trh práce

Dalším důvodem je trh práce, který byl do jisté míry zasažen covidovou pandemií a který je odpovědný za pěstování a řezání stromů. Nedostatek pracovníků byl ovšem hlášen ve všech fázích procesu pěstování vánočních stromků od péče o strom až po jeho sklizeň a dovoz.

Růst cen surovin

Celosvětově zaznamenáváme růst cen materiálů a surovin a u trhu s vánočními stromky tomu není jinak. Ceny surovin potřebných k pěstování a přepravě stromů vzrostly dokonce až dvojnásobně. Rostly však i ceny dřeva na palety, hnojiva, ale i lidské práce. Jinak na tom není ani doprava, která zdražila o dvacet až šedesát procent, a obchodníci se bojí, že na ni buď nebudou mít peníze, nebo nákladní automobily vůbec neseženou.

Na nic nečekejte

Tak jako tak doporučujeme vyrazit pro vánoční stromek ihned, jak se s nimi prodejci vyrojí. Nebo se také můžete na jakýkoliv stres s koupí vánočního stromku vykašlat a odjet na chalupu, kde si vyzdobíte smrk lese. Protože Vánoce mají přeci být svátkem pohody a klidu.

Nezbývá nám než doufat, že u nás bude stromků dost a budeme se muset smířit s tím, že letos se na nás možná kanadská či kavkazská jedle zkrátka nedostane. Naštěstí máme ještě dost času, jak se s tím vypořádat a vymyslet, jak případně živý stromek nahradit. Čtěte také: Vánoční stromeček si klidně pořiďte v předstihu. Dodržujte naše rady a vydrží vám dlouho jako čerstvý.

Zdroj: idealhome.co.uk, businessinsider.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu