Správnou velikost pohovky vyberete podle velikosti místnosti a dalšího nábytku

Interier 04. října 2021 | 11:00 — Mirka Malá
Výběr gauče se může zdát na první pohled jednoduchý. Prostě si vyberete styl a barvu čalounění a je to. Jenomže není. Nakonec může být pro váš obývák příliš velká, nebo naopak zase moc malá.
Další 2 fotografie v galerii
Gauč musí především ladit s místností i ostatním nábytkem / Pixabay

Pohovka je totiž přesně tím nábytkem, který tzv. "dělá" celý prostor. Proto je potřeba vybrat takový gauč, který bude ve vašem obýváku působit esteticky, ale zároveň umožní dostatek místa k sezení. A to znamená jediné. Musíte věnovat pozornost především jeho velikosti a stylu.

Velikost pohovky se řídí funkčností pokoje

Ideální samozřejmě je vycentrovat pohovku tak, aby byl prostor dostatečně pohodlný, aby se do něj vešlo co nejvíce lidí a aby v něm zbyl dostatek průchozího prostoru. Ne vždy mají ale naše obývací pokoje takové rozměry. Pak se hodí tzv. sekční pohovky, jejichž rozměry se dají přizpůsobit rozměrům místnosti i aktuálním potřebám.

Samozřejmě to vše za předpokladu, že máte předem stanoveno, kolik lidí se na pohovku musí vejít, pokud ji například používáte jako místo, ze kterého celá rodina sleduje televizi. A to znamená, že někdy bude váš gauč asi o malinko větší, než by měl být, protože zkrátka nelze vyhovět všem požadavkům a designovým regulím najednou.

Jak to s výběrem pohovky nepřehnat

Pokud nyní přemýšlíte nad tím, zda jste si vůbec vybrali tu správnou pohovku, pak zkuste použít malý testík, který vám dá odpovědi na vaše otázky.

Vyzkoušejte si, zda se můžete stále volně a bez překážek pohybovat kolem gauče a samozřejmě i ve zbytku obývacího pokoje. Pokud zrovna vybavujete svůj nový obývák, pak si ještě představte, že do místnosti přijde i další nábytek. A je stále potřeba zachovat dostatek průchozího prostoru. A v neposlední řadě se zamyslete, zda je vaše pohovka svou velikostí úměrná ostatnímu nábytku v místnosti.

 

Co z toho vyplývá? Váš gauč by měl být estetický a velikostně komplementární k ostatnímu nábytku v obývacím pokoji, tedy ke konferenčnímu stolku, křeslům a popřípadě komodám či skříňkám. A to tak, aby všechny kusy společně ladily v dokonalé harmonii.

Pokud se i tak neumíte rozhodnout, nechte si poradit a naplánujte si svou sedačku na míru.

Dále čtěte: Jak si doma vytvořit okrasnou stěnu z živých rostlin a jak o ni pečovat.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu