Ocet boduje jako levný prostředek k čištění. Má však několik nevýhod, zejména pokud jde o jeho dezinfekční schopnosti

Tipy a inspirace 08. října 2021 | 08:51 — Kateřina Kofroňová
Zejména v posledních letech si ocet získal popularitu v oblasti ekologického čištění. Mnoho lidí jej rádo používá k čištění dřezů, desek a jiných ploch v domácnosti. Ocet může být účinnou alternativou ke komerčně prodávaným čisticím prostředkům, ale má několik nevýhod, zejména pokud jde o jeho dezinfekční schopnosti.
Další 3 fotografie v galerii
Čištění octem je oblíbené, ovšem má svá úskalí / Pexels

Ocet je široce využívaným prostředkem pro čištění rozličných koutů domova. Může pomoci odstranit různé pachy, nečistoty, lze jej smíchat s jinými přísadami, jako je například jedlá soda, a to zejména k drhnutí tvrdých povrchů.

O jeho používání však koluje řada mýtů a ten největší se týká dezinfekční schopnosti tohoto široce využívaného domácího čisticího prostředku. Pokud jste fanouškem ekologického čištění a chcete se o čištění octem dozvědět více, je potřeba uvést věci na pravou míru.

Nejprve je důležité vysvětlit si rozdíl mezi čisticími a dezinfekčními prostředky. Čisticí prostředky fyzicky odstraňují nečistoty a některé choroboplodné zárodky z povrchu. Dezinfekční prostředky ničí zárodky již při prvním kontaktu. Tyto produkty zabíjejí nebo inaktivují škodlivé zárodky včetně virů a bakterií.

Čisticí nebo dezinfekční prostředek

Jako čistič je bílý ocet skvělou volbou. Obsahuje 5 procent kyseliny octové, což je sloučenina, která dokáže rozpustit špínu a nečistoty. Ovšem jako dezinfekční prostředek má ocet pouze omezené schopnosti. Může zabíjet nebo omezovat pouze určité typy patogenů, jako například E. Coli, Salmonelu, Listerii či virus chřipky.

Čím tedy dezinfikovat

Aby se výrobek kvalifikoval jako dezinfekční prostředek, musí splňovat určité standardy. Správně by dezinfekční prostředek měl být schopen zabít 99,9 % škodlivých zárodků během 5 až 10 minut. Jedná se o výrobky obsahující ethanol, peroxid vodíku, chlornan sodný či isopropylalkohol. Nejedná se o přírodní a ekologická čistidla, ovšem pokud chcete dezinfikovat a zabít všechny patogeny ve vaší domácnosti, jinak to nepůjde.

Výborný čistič

I přes svou neschopnost dezinfekce pracovního prostředí a ostatních povrchů je však ocet výborný čistič. Jeho vysoká kyselost dokáže odbourat usazené skvrny a nečistoty ze skleněných či nerezových povrchů. Pozor si dejte jen na mramor, voskované dřevo, hliník či litinu. Tyto povrchy by mohl ocet poškodit. Psali jsme také: Odhalena nejšpinavější věc v domácnosti. Není to toaleta, ale topný žebřík v koupelně, říká studie.

Zdroj: healthline.com, studie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu