Prošlé mléko, majonézu nebo oleje nevyhazujte. V domácnosti mají ještě další využití

Tipy a inspirace 20. října 2021 | 10:16 — Zuzana Procházková
Jestli zrovna nepatříte k lidem, kteří kupují potravin spíše méně, aby se vždy spotřebovaly, pak vám jistě někdy zůstane zcela prošlé mléko, majolka nebo klidně nenačatý olej. Tyto prošlé potraviny však nemusí hned putovat do koše. Poradíme vám, jak a k čemu se ještě hodí.
Další 3 fotografie v galerii
Prošlé mléko nebo kefír rozhodně nemusí putovat do koše / Shutterstock

Plýtvání potravin, ale i oblečením nebo jinými věcmi, je diskutovaným tématem 21. století. Všeho je moc. Spousta věcí se kupuje v akci do zásoby a ve výsledku mnoho potravin skončí neotevřených s prošlým datem trvanlivosti. Není to škoda? Určitě každého, komu alespoň trochu záleží na ekologii a životním prostředí, zajímá, jak dále naložit s prošlými potravinami, aby se co nejméně zanášela planeta. A řešení opravdu existuje.

K čemu využít prošlé zkyslé mléko

Prošlé mléko tak, jako i například jogurt nebo kefír, rozhodně nemusí putovat po prošlé minimální trvanlivosti do koše. Bez problému je můžete použít pro pečení koláčů nebo buchet a výsledek vás mile překvapí. Dejte si však pozor na jednu věc. Je nutné rozlišit, zda se jedná o proces kvašení nebo se už tvoří plíseň. Pokud je to plíseň, pak je to pro mléko konečná.

Co s prošlými tuky

Pokud jste objevili doma prošlé tuky, ať už se jedná o klasický stolní olej nebo máslo, rozhodně zde existuje spousty dalšího upotřebení, než je vyhodit. První věc, k čemu zkažené tuky můžete v domácnosti využít, je promazání všech vrzajících pantů. Dále lze těmito tuky ošetřit kožené sedačky nebo boty, které budou krásně projasněné a zamaskujete i drobné škrábance. Prošlým olejem můžete potírat dřevěný plot, což vytvoří ochranu proti hnilobě. Oleje se dále dají využít ještě k naleštění dřevěného nábytku.

Na co upotřebit prošlou majonézu

Co bude možná nejvíce překvapivou informací, je to, že majonéza funguje naprosto skvěle jako leštidlo na nerezové povrchy. Je jedno, jestli je prošlá, nebo ne, výsledek vás zcela překvapí. Rozhodně ji tedy nemusíte vyhazovat. Dále čtěte: K dokonalému vyčištění sklokeramické varné desky postačí pouze dvě suroviny, které máte běžně doma.

Zdroj: thespruce.com, thesmartlocal.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...