Jak zaručeně odstranit skvrny od červeného vína. Postačí vám k tomu suroviny, které máte běžně doma

Tipy a inspirace 13. listopadu 2021 | 09:29 — Zuzana Procházková
Stačí jen málo, vteřina nepozornosti nebo jedno nešikovné mávnutí rukou, a na malér je zaděláno. I když skvrna od červeného vína patří k těm nejvíce obávaným, stačí znát několik fíglů, a po stopách vína nebude ani památky. Prozradíme vám, co funguje nejlépe.
Další 3 fotografie v galerii
Existuje několik obyčejných surovin, které se skvrnami od červeného vína zatočí raz dva / Shutterstock

S příchodem podzimu přichází postupně chuť na červené víno. Tato vína mají obecně plnější chuť a nepijí se nachlazená. Bohužel však je to právě vylité červené víno, jehož skvrna je jedna z nejhůře odstranitelných. Navíc nezáleží na tom, zda máte flek na oblečení, sedačce nebo například na koberci, do čištění se musíte pustit ihned bez prodlení. Zvýšíte tak šance na odstranění. Červené víno jde tak špatně odstranit z toho důvodu, že kromě přírodního silného barviva bývá ještě často uměle přibarvováno.

Naštěstí existuje několik obyčejných surovin, které se skvrnami od červeného vína zatočí raz dva. Je však důležité, abyste skvrnu nenechávali v žádném případě zaschnout. A po čem tedy sáhnout?

1. Citron

Citron vám poslouží zejména při odstranění skvrn od červeného vína na oblečení. Skvrnu bohatě potřete citronovou šťávou, nechte několik minut působit a následně vyperte na běžný prací cyklus.

2. Sůl

S obyčejnou solí se snadno zbavíte skvrn od vína. Ihned po rozlití posypte celý flek bohatě solí, vmasírujte ji a nechte působit zhruba 15 minut. Poté sůl odstraňte, a to například vysátím. Na případné zbytky skvrny použijte hadřík, který namočíte v perlivé studené vodě.

3. Jedlá soda

Jedlou sodu použijte na skvrny od červeného vína zejména na kobercích a sedačkách. Postupujte tak, že rozlité víno z daného místa nejdříve pečlivě vysušíte papírovými utěrkami a následně na skvrnu nanesete bohatou vrstvu pasty, která je vytvořená smícháním jedlé sody a vody. Nechte působit alespoň 4 hodiny, poté vysajte vysavačem.

4. Horké mléko

Čtvrtým tipem, jak odstranit fleky od červeného vína, je pomocí horkého mléka. Výhodou této metody je, že se hodí i na starší zaschlé skvrny od vína, které velmi efektivně odstraňuje. A jak na to? Přiveďte k varu půl litru mléka s jednou lžičkou soli. Poté textilii, na které je skvrna, namočte do mléka, můžete i krátce povařit. V momentě, kdy skvrna zmizí, textilii vyndejte a propláchněte ve vodě. Nakonec vyperte na běžný prací cyklus.

5. Roztok z jaru a peroxidu vodíku

Poslední metoda, což je směs jaru a peroxidu vodíku, se hodí zejména na starší skvrny na kobercích. Pokud směs budete chtít použít na čerstvou skvrnu, pak ji nejdříve vysušte. Roztok vytvoříte ze 2 lžic peroxidu vodíku a 1 polévkové lžíce jaru. Směs nalijte do rozprašovače a promíchejte. Následně nastříkejte na skvrnu a mokrou houbičkou vyčistěte. Postup opakujte několikrát až do zmizení skvrny. Dále čtěte: Pokojové rostliny, které provoní celou domácnost lépe než jakýkoli difuzér.

Zdroj: thespruce.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu