Jak ušetřit za ohřev vody v bojleru

Tipy a inspirace 19. listopadu 2021 | 08:32 — Mirka Malá
V dnešní obvzlášť složité době je důležitější než kdy jindy umět ušetřit při běžné spotřebě energie, co se dá. A jde to i při ohřevu vody. Pokud tedy bydlíte ve vlastním domě a vodu si ohříváte v bojleru, postupujte tak, abyste neutráceli zbytečně.
Správný ohřev vody šetří peněženku / Shutterstock

Předpokládejme, že doma máte bojler správné velikosti, takže nemáte problém s teplou vodou. Pro tříčlennou rodinu odborníci doporučují bojler o velikosti do 150 litrů. Rovněž rada, že bojler má být umístěn co nejblíže odběrnému místu, není úplně praktická, i když je pravdou, že pokud voda z bojleru putuje do kohoutku přes půlku domu, dochází po cestě k tepelným ztrátám.

Ideálně proto odborníci radí, aby každé odběrné místo mělo svůj vlastní ohřívač vody, ale to si v praxi umíme představit jen těžko.

Správné nastavení teploty ohřevu šetří peníze

Pokud máte doma tedy centrální elektrický bojler, tak jako celá řada domácností, je důležité naučit se správně pracovat s jeho nastavením. Ideální nastavená teplota ohřevu vody by se měla pohybovat kolem 55–60 stupňů Celsia. Záleží ovšem také na ročním období. To znamená, že v létě můžete bojler klidně nastavit jen na 50 stupňů Celsia, v zimě zase o něco přidejte.

Rozhodně nikdy nenastavujte bojler na více jak 65 stupňů Celsia. Jednak se bude bojler rychleji ničit a druhý důvod je ten, že čím větší je rozdíl teplot uvnitř a vně bojleru, tím dochází k větším tepelným ztrátám. A to znamená, že budete doslova ohřívat vodu zbytečně, a spotřeba energie tak bude zbytečně naskakovat.

Peníze šetří také chytré bojlery

Pokud ho doma už nemáte, rozhodně o něm přemýšlejte, až ten váš současný doslouží. Chytré bojlery jsou totiž mnohem ekonomičtější, takže s nimi za energie rozhodně nějaké peníze ušetříte.

Především tyto bojlery disponují funkcí, která umí sledovat váš odběr vody a na základě spotřeby v minulých dnech odhadne budoucí spotřebu a automaticky tomu přizpůsobí množství vody i čas ohřevu.

Na starší bojler vám ale každý instalatér bude umět namontovat tzv. časovač, který můžete nastavit tak, aby bojler ohříval vodu až ve chvíli, kdy ji skutečně potřebujete. Například pokud jste celý den v práci, tak teplou vodu nepotřebujete a časovač může sepnout ohřev až ve chvíli, kdy se vracíte domů. Dále čtěte: Sušička, nebo prádlo venku na stojanu? Odpověď je překvapivě jasná, ale má to svá pravidla.

Zdroj: Teamenoch.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...