Svíčka patří mezi oblíbené vánoční dárky. Při jejím výběru se orientujte podle vosku i materiálu knotu

Tipy a inspirace 08. prosince 2021 | 10:04 — Kateřina Kofroňová
Svíčky dokonale podtrhují atmosféru zimních měsíců, kdy slunce nám tolik světla nedává. Na trhu jsou k dostání nejrůznější designy, vůně a samozřejmě různé druhy vosků svíček. Jak ale vybrat správně a nesáhnout vedle hlavně v souvislosti se zdravotní nezávadností svíček? Který vosk je pro interiérovou svíčku nejvhodnější a jak poznat kvalitu? A co jsou vlastně votivní svíčky? Dozvíte se v přehledu, který jsme pro vás připravili.
Další 2 fotografie v galerii
Kvalitní svíčka váš domov příjemně provoní / Unsplash

Nejběžnější a finančně nejdostupnější jsou svíčky z parafínového vosku, jsou bezpečné a hoří dlouho jasným plamenem. Parafínový vosk je získáván z ropy chemickým postupem. Při koupi takovýchto svíček si dejte pozor na to, aby byly z plně rafinovaného parafínového vosku, neměly by obsahovat žádné deriváty a další příměsi, které jsou zdraví škodlivé.

O něco ekologičtější variantou jsou svíčky ze sójového vosku, který je získáván ze sójových bobů. Takové svíčky mají nižší teplotu tání, vydrží déle hořet a jejich vůně je intenzivnější. Při jejich výběru si ale dejte pozor na složení, za sójovou svíčku může být označena jakákoli svíčka, která obsahuje alespoň 51 % sóji.

Mezi nejkvalitnější svíčky patří ty z včelího vosku. Jsou ekologické, zdravotně nezávadné a při jejich spalování nevznikají žádné škodlivé látky. Naopak vznikají záporné ionty, které mají pozitivní vliv na imunitní systém.

Jak je to s kvalitou

K tomu, abyste poznali kvalitní svíčku od té, která bude špatně hořet, čadit a knot se vám po chvíli utopí, nepotřebujete žádné velké znalosti. Stačí si při koupi dát pozor na těchto pár varovných signálů a číst složení svíček.

Jak už bylo zmíněno výše, nejkvalitnější je včelí vosk, popřípadě sójový. Pokud kupujete parafínové svíčky, dbejte na to, aby byly ze 100 % parafínové. Svíčky by neměly obsahovat látky jako kyselina perufluoroktanová, bisfenol A a ftaláty. Zkuste, pokud je to možné, ze spodu do svíčky jemně zarýt nehet, čím hůře půjde do svíčky udělat rýhu, tím je vosk kvalitnější. Po přivonění k parfemované svíčce byste měli cítit příjemnou, nechemickou vůni bez zápachu petroleje.

Knot kvalitních svíček je vyroben ze 100% bavlny a papíru. Díky těmto materiálům se při hoření do vzduchu nedostávají žádné škodlivé látky. Sáhnout můžete také po svíčkách s dřevěnými knoty, které během hoření příjemně praskají a připomínají zvuk krbu. Ve vonných svíčkách by měly být použity přírodní esenciální oleje.

Nechte promluvit design

Na trhu je nespočet designů a originálních provedení svíček, záleží jenom na vás, kterou si vyberete a která se bude hodit do vašeho interiéru. Můžete vybírat z volně stojacích svíček, pod které je ale potřeba dát třeba skleněný tácek nebo podtácek z drahého kamene. Nebo ze svíček ve skleněných dózách, které jsou na pohled hezké, ale plní i praktickou funkci. V neposlední řadě můžete na trhu najít i svíčky v keramickém obale, které dodají vašemu interiéru trošku rustikální vzhled a určitě budou i krásným dárkem.

Průvodce druhů svíček

Čajové svíčky – nejčastěji jsou v malých hliníkových, popřípadě skleněných nádobkách. Dnes se používají nejčastěji do svícnů, luceren a aromalamp, ale skvěle také poslouží při výpadku proudu nebo k doladění příjemné atmosféry.

Votivní svíčky – jsou skvělou variantou velkých svíček, pokud si nejste jisti, zda vám vůně bude vyhovovat. Pomocí votivní svíčky si to jednoduše vyzkoušíte a poté koupíte už v plné velikosti. Jejich jedinou nevýhodou je, že nejsou v žádné nádobě a je potřeba je před zapálením umístit do skleněné nádoby nebo svícnu.

Dekorativní svíčky – jejich využití je už z názvu zřejmé, slouží jako skvělá dekorace interiéru.

Repelentní svíčky – ty využijete zejména při letním posezení. Obsahují výraznou esenci citronelly, která by měla odhánět komáry a nepříjemný hmyz. Dále čtěte: První adventní víkend je tady. Připravte svůj domov včas na blížící se Vánoce a vyhněte se spěchu.

Zdroj: TZ, washingtonpost.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu