Vyzdobte si vánoční stůl netradiční dekorací. Aranžmá z bramboříků vám vyrazí dech

Interier 16. prosince 2021 | 15:59 — Helena Malá
Vánoční dekorace dokáží bytu dodat krásnou atmosféru. Někdo nedá dopustit na sněhuláky, další na baňky nebo zelené jehličí. Zkuste ale tentokrát něco jiného, aranžmá z bramboříků. Tato neprávem opomíjená rostlina vám udělá obrovskou parádu.
Dalších 5 fotografií v galerii
Sněhobílý brambořík krásně dotvoří zimní atmosféru / Shutterstock

V zimě každý ocení pohled na krásné barevné květy živých rostlin, přesně takové nabízí i brambořík. Květy bramboříků vás dokáží těšit dlouhé měsíce, a tak se skvěle hodí k nejrůznějším adventním a vánočním dekoracím. Rostlina se pyšní zajímavými květy i listy a na vánočním stole vytvoří doslova luxusní výzdobu. Základními barvami bramboříků jsou červená, růžová, lososová a bílá, ale existují i další druhy, které se chlubí květy ve fialové či karmínové barvě a výjimkou nejsou ani vícebarevné žíhané květy. Navíc si můžete zvolit rostlinu velkou i doslova mini, podle toho, jak se vám to bude hodit.

Řezané i v květináči

Květy i listy bramboříků jsou natolik zajímavé, že nepotřebují žádné složité aranžmá. Pokud tedy nemáte talent na okázalé dekorace, stačí vzít rostlinku v květináči, kolem kterého ovážete ozdobnou stuhu. Nebo postavte květináč na stůl a kolem něj rozmístěte pár větviček či jiných přírodnin.

Květy lze použít i řezané, a to do nejrůznějších květinových dekorací. Třeba na výrobu věnce. Můžete je proplést s břečťanovými listy a položit na plochý ozdobný talíř, anebo na misku ve sladěné nebo kontrastní barvě. Velmi zajímavě a netradičně působí sněhobílé řezané květy bramboříku umístěné do dvou až tří stejných průhledných malých váz blízko sebe. Mezi květy pak stačí vložit několik proužků kůry. Záleží jen na vaší fantazii. Inspirujte se v naší fotogalerii pod článkem.

Nechte jej žít i po Vánocích

Dříve byl brambořík docela běžnou pokojovkou. Dnes se pěstuje většinou jako sezonní květina, což je ovšem škoda, neboť hlízy bramboříků se mohou zatáhnout a odpočívat v klidu a po období odpočinku se opět probudí k plné kráse květů a v obdivuhodném vzhledu.

Jakmile bramboříky odkvetou, přestaňte jej zalévat. Listy začnou žloutnout, seschnou a opadají. Hlíza se zatáhne. V tento okamžik brambořík zalijte jen občas a opravdu jen trochu. Přes léto můžete brambořík dát ven do polostínu a opět občas rostlinku zalijte. Na konci léta se brambořík začne pomalu opět probouzet k životu. To je signál pro vás, abyste jej začali trochu více zalévat. Na podzim, kdy už jsou na rostlince mladé lístky, přeneste květináč opět do bytu.

Potřebují dostatek světla

V zimě si bramboříky žádají dostatek světla, místo někde v tmavém koutě tak není to pravé ořechové. Substrát by neměl vyschnout, ale nesmí být ani přemokřený. Vodu lijte vždy do podmisky, hlavně ne na hlízu - mohla by snadno uhnít.

Pokud si všimnete, že poupata začínají častěji osychat, je to známka toho, že je brambořík vystavený příliš teplému vzduchu, například z radiátorů. V teplém a suchém prostředí se také mohou listy začít svinovat a ohýbat, na prudkém slunci se zase spálí.

Pokud však bramboříku zajistíte dobré podmínky, může vám kvést až pět měsíců. A některé exempláře vám budou dělat společnost i 20 let.

Zdroj: Autorský článek.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu