Jak se správně starat o pokojové rostliny během zimy. Nejdůležitější jsou dva faktory

Interier 18. prosince 2021 | 08:28 — Zuzana Procházková
S příchodem zimy potřebují rostliny, které pěstujete doma, speciální péči. Zima je totiž obdobím jejich odpočinku, kdy nabírají sílu na další rok. V nejlepším případě by měly být uloženy do zimní zahrady. Spousta lidí však tuto možnost nemá, a proto se podíváme, jak jim tyto ideální podmínky vytvořit.
Další 3 fotografie v galerii
Zima je obdobím vegetačního klidu pro většinu rostlin, více péče jim spíše škodí / Shutterstock

Pokojové rostliny by v žádné domácnosti neměly chybět. Nejenže slouží k dekoračním účelům a dokážou vytvořit krásnou atmosféru v každé místnosti, jsou také velmi prospěšné našemu zdraví, neboť čistí vzduch a zlepšují jeho kvalitu. Zimní období je však pro pokojovky velmi náročné, a proto je potřeba jim poskytnout tu správnou péči, aby mohly nabrat na příští rok sílu.

Více péče spíše škodí

Zima je obdobím vegetačního klidu pro většinu rostlin, a proto byste jim měli věnovat také omezenou péči. Tím je myšleno, že během zimy není vhodné rostliny přesazovat, zastřihávat nebo hnojit. Co se týká hnojení, pak jedinou výjimkou jsou v zimě kvetoucí pokojovky, které hnojte zhruba jednou měsíčně, ale jen velmi opatrně.

Proč je stanoviště nejdůležitější

Nejspíš nejdůležitějším faktorem v rámci zimní péče o pokojové rostliny je výběr stanoviště. Obecně žádná rostlina, keř nebo strom nemají rády, když je někam stále přemisťujete. O pokojových rostlinách to platí také. Vyberte proto jedno stanoviště, o kterém si myslíte, že bude pro rostlinu ideální, a pak ji už po celou sezonu nepřemisťujte. Mohli byste snadno narušit její období vegetačního klidu.

Jak vybrat stanoviště

Oproti letnímu období, kdy je denního světla dostatek, musíte přes zimu pokojovým rostlinám trochu pomoci. Pokud jste tedy měli přes celé léto pokojovou rostlinu doma ve stínu, pak byste ji během zimy měli posunout alespoň trochu ke sluníčku. V každém případě však dávejte pozor, aby rostliny nebyly umístěny v blízkosti topení nebo v místě častého průvanu. Stejně tak nedělá dobře pokojovým rostlinám, když v zimě příliš vytápíte byt.

Zalévání přes zimu

Během zimy je žádoucí, abyste pokojovým rostlinám často otírali listy a rosili je. Co se samotné zálivky týká, tak zde buďte opatrní, přes zimu stačí pokojové rostliny zalévat jen jednou za deset dní. Při zalévání vždy zkontrolujte, zda není půda v květináči příliš přemokřená. Spousta lidí se mylně domnívá, že je potřeba v zimě zalévat pokojové rostliny více vzhledem k topné sezoně, ale to není vůbec pravda. Jestliže zpozorujete, že vám rostlina začíná žloutnout a listy uvadají, nezvyšujte frekvenci zalévání. Značí to, že je přelitý kořenový systém, který začíná uhnívat. Navíc můžete spatřit, že se na povrchu substrátu tvoří plíseň.

Pokojovou rostlinu obzvlášť přes zimu zalévejte do misky, ne ke kořenům, a vždy kontrolujte, kolik vody rostlina spořebovala a přebytečnou vodu vylijte z misky. Pravidelně odstraňujte staré uvadlé listy a pokud se objeví na povrchu hlíny plíseň, tak ji opatrně odstraňte například lžičkou. Dále čtěte: Vykouzlete si doma adventní atmosféru a provoňte celý dům s těmito tipy za pár korun.

Zdroj: joyusgarden.com, thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu