Nejenže je dobré obracet matraci, dokonce je nutné dělat to pravidelně

Tipy a inspirace 04. ledna 2022 | 21:48 — Mirka Malá
Pokud nemáte postel s pevně zakomponovanou spací plochou, pak vězte, že téměř každou matraci byste měli pravidelně otáčet.
Většinu matrací je nutné pravidelně otáčet / Shutterstock

Proč byste to měli dělat? Protože pravidelným otáčením matrace zabráníte jejímu proležení v místech, kde spíte. To samozřejmě dává smysl, ale kdo skutečně svoji matraci pravidelně otáčí?

Díky otáčení prodloužíte matraci životnost

Samotný proces otáčení matrace pomáhá totiž rozložit její opotřebení, které způsobuje tělesný tlak, když každou noc spíte na stejné ploše matrace. A pokud si myslíte, že když si koupíte drahou a technologicky dokonalou matraci, máte po problému, mýlíte se.

I takovou matraci byste totiž měli každých šest měsíců otočit, aby skutečně vydržela tak dlouho, jak vám garantuje výrobce nebo prodejce. A pokud teď uvažujete o tom, jak často byste měli otáčet právě vaši matraci, řiďte se tímto jednoduchým návodem.

Podle WaH matrace z paměťové pěny a latexové matrace otočte jednou až dvakrát za rok. Pružinové matrace stačí otočit rovněž jednou až dvakrát za rok. Pokud ale máte doma již strarší pružinovou matraci, pak ji otáčejte dvakrát až pětkrát za rok, abyste její životnost ještě o něco prodloužili.

Jaké matrace nemusíte otáčet vůbec

Například nemusíte otáčet matrace, které jsou navrženy tak, aby měly na jednom konci polštář. Také netřeba otáčet matrace se zónovou podporou, například ty navržené tak, aby pomáhaly zmírňovat bolesti zad. Pokud byste ji totiž otočili, zónová podpěra by najednou byla na nesprávném místě. Všechny další matrace byste měli tedy pravidelně otáčet. Dále čtěte: Připravte pro přátele a sousedy během svátků posezení na zahradě. Zimní party má své kouzlo.

Zdroj: Woman and Home, Mattress Online.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu