Tvorbě žmolků na svetrech lze předejít už při praní. Stačí použít dva produkty, které máte běžně doma

Tipy a inspirace 05. ledna 2022 | 11:38 — Zuzana Procházková
Vlněné svetry nebo i jiné pletené materiály pere každý s velkou obezřetností, neboť pravě tyto materiály jsou velmi náchylné k poškození během praní. V případě vlny stačí jedno nesprávné praní a svetr je buď obsypaný žmolky nebo se zmenší na polovinu. Poradíme vám proto, jak s těmito materiály zacházet a jak rafinovaně předejít tvorbě žmolků.
Další 3 fotografie v galerii
Zabránit tvorbě žmolků na oblečení během praní lze hned několika způsoby / Shutterstock

Svetry i jiné pletené materiály někteří nemají příliš v oblibě, neboť vypadají krásně jen před vypráním. Po vyprání se často srazí a vytvoří se na nich nepěkné, přesto všem známé žmolky. Děje se tak z toho důvodu, že se během praní uvolňují z materiálu vlákna, která místo toho, aby odpadla, tak se zauzlují a vytvoří malou kuličku - žmolek.

Nejen vlna je náchylná ke žmolkování

Většinou se tyto žmolky tvoří ve větší míře pokud během praní dochází ke tření s jinými materiály. Proto například můžete zpozorovat žmolky na kabátě v podpaží nebo v místě dotyku kabátu s kabelkou. Mezi nejvíce náchylné materiály ke žmolkování se řadí již zmíněná vlna, ale i například nylon, bavlna a polyester. Oproti tomu materiály jako satén nebo hedvábí, se kterými se musí zacházet také velmi opatrně, mají velmi nízký sklon ke tvoření žmolků.

Naučte se žmolkům předejít

Pokud jste si zakoupili nějaký nový pletený výrobek, pak byste se jako první měli podívat na to, o jaký materiál přesně se jedná a jakým způsobem dle výrobce byste měli o výrobek pečovat. Tyto informace najdete na etiketě výrobku, která bývá ve vnitřní straně. Těmito instrukcemi od výrobce je nutné se řídit, abyste minimalizovali poškození materiálu. Není tedy vhodné prát různé materiály dohromady s cílem ušetřit na cyklech praní.

Jak zabránit tvorbě žmolků

Zabránit tvorbě žmolků na oblečení během praní lze hned několika způsoby. Osvědčená je však kombinace dvou produktů, které máte běžně doma. Jedná se o jakýkoli kondicionér na vlasy a bílý ocet. Použití těchto dvou produktů pomůže zachovat oblečení v krásném stavu, a to zejména to vlněné.

Ocet uvolní hrubá vlákna

Použití octa a kondicionéru je přitom velmi jednoduché. Namočte na zhruba dvacet minut před praním vlněný svetr do roztoku bílého octa s vodou, čímž se uvolní hrubá vlákna. Ocet funguje jako přírodní šetrná aviváž. Poté nechte okapat a lehce proschnout. Následně perte na program určený pro vlněné oblečení.

Kondicionér jako speciální kůra

Podpořit účinnost výše uvedeného triku můžete díky kondicionéru. Tak jako naše vlasy i vlákna látky potřebují dostatečnou hydrataci k tomu, aby se netřepila nebo nás například neškrábala za krkem. Jistě se každý setkal někdy s tím, kdy vlněný svetr nepříjemně kousal. Ideálně kondicionér naneste na vypraný svetr a vmasírujte jej důkladně do vláken. Následně opláchněte studenou vodou a nechte usušit. Dále čtěte: Dopřejte v zimě orchidejím zálivku z banánového čaje. Slupky z banánu jsou skvělým hnojivem.

Zdroj: goodhousekeeping.com, cosmopolitan.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu