Dokonale čisté spáry mezi dlaždičkami. Vyzkoušejte tento snadný trik s obyčejnou svíčkou

Koupelna 17. února 2022 | 15:07 — Zuzana Procházková
Nablýskaná koupelna je základem uklizeného domova. Co se však týká čistění spár mezi kachličkami, to už rozhodně nepatří mezi oblíbené aktivity, a proto se na toto místo během pravidelného úklidu často zapomíná. To je však chyba. Spáry půjdou o to hůře vyčistit a může v nich bujet plíseň. Poradíme vám proto, jak a čím spáry vyčistit, aby byly znovu zářivé bílé.
Další 3 fotografie v galerii
Spáry v koupelně pravidelně čistěte, jinak se brzy zanesou špínou / Depositphotos

Spáry mezi kachličkami v koupelně jsou často problematickým místem. I když použijete sebelepší moderní hmotu na spárování, u které je deklarována odolnost proti kdejaké špíně, změnám barvy či plísním, tak je potřeba spáry mezi kachličkami pravidelně čistit. V opačném případě spáry postupně zašednou a začnou se stále více zanášet. K tomu se přidá plíseň a hned máte z jednoho problému už dva. Navíc zanesené spáry opravdu vypadají nepěkně, a pokud máte jinak koupelnu i celou domácnost pěkně uklizenou, pak je nesmysl se o spáry nestarat.

Kdy použít chemii

V obchodech je k dostání celá řada různých chemických prostředků na čištění zašlých spár a obnovení jejich barvy. Tyto prostředky jsou poněkud drahé, navíc jsou nešetrné k životnímu prostředí, a proto volte nejprve přírodní cestu. To se však netýká případu, kdy byste měli spáry skutečně začernalé a prolezlé plísní. V této situaci je skutečně potřeba sáhnout po speciálních chemických prostředcích, které plíseň bezpečně zlikvidují.

Začněte s jedlou sodou

Prvním krokem čištění zanesených a zabarvených spár je vydrhnutí jedlou sodou, která je známým všestranným pomocníkem v domácnosti, a proto byste ji vždy měli mít po ruce. Rozhodně ji nemusíte kupovat po maličkých sáčcích v regále mezi kypřicími prášky do pečiva a vanilkovými cukry. V drogerii nebo i v lékárně zakoupíte velmi výhodné například kilové či pětikilové balení jedlé sody, kterou můžete používat na kdejaké úklidové práce v domácnosti.

Jak pracovat s jedlou sodou

Na vyčištění spár a kachliček samotných si připravte kyblík s 0,5 l vody, ve kterém rozpusťte tři až čtyři polévkové lžíce jedlé sody. Následně houbičkou očistěte všechny kachličky a na spáry si vemte nejlépe starý kartáček na zuby, kterým velmi efektivně odstraníte nečistoty ve spárách. Pokud by se vám ze spár nepodařilo všechnu špínu dostat, vytvořte si z jedlé sody pastu, naneste ji na spáry a nechte pár minut působit. Pastu vytvoříte velmi jednoduše. Do kelímku či sklenice nasypte potřebné množství jedlé sody a přidávejte postupně lžičku vody do té doby, než dostanete pastovou konzistenci.

Nyní použijte bílou parafínovou svíčku

Posledním krokem je použití obyčejné bílé parafínové svíčky, která zajistí, že vaše vyčištěné spáry zůstanou zářivě bílé co nejdéle. A jak na to? Vydrhnuté spáry nechte důkladně uschnout. Poté si vezměte svíčku a jejím tupým koncem opakovaně přejeďte po všech spárách. Účinek je geniální. Nejenže vám vosk spáry naimpregnuje, a tedy se v nich nebude držet voda, plíseň ani nečistoty, ale také vosk spáry nádherné rozzáří a vaše koupelna se bude blýskat čistotou. Celý postup impregnace spár svíčkou libovolně zopakujte po určité době, abyste měli spáry stále chráněné. Dále čtěte: Jak správně topit v krbu a jaké volit dřevo, aby vám krb nezničilo.

Zdroj: goodhousekeeping.com, purity.designuspro.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu