Využití olivového oleje v domácnosti. Ochrana zahradního náčiní, hebká pokožka i úleva od bolesti ucha

Tipy a inspirace 08. května 2022 | 17:59 — Pavla Krejčí
Při vaření olivový olej nepochybně využíváte, však je také výbornou přísadou. Dodává skvělou chuť a má zdravotní přínosy. Víte ale, že nabízí nespočet překvapivých využití napříč celou domácností?
Olivový olej má široké využití v domácnosti. / Pixabay

Ochraňte dřevěné nádobí a jiné náčiní

Ručně umyjte dřevěné předměty. Poté je zlehka potřete olivovým olejem. Nechte ho působit zhruba pět minut, a následně náčiní vyleštěte měkkým suchým hadříkem. Díky tomu zabráníte popraskání a změně barvy. Olej dřevo totiž krásně vyživí.

Lesk nerezová ocel

Naneste kapku olivového oleje na hadřík a otřete nerezové spotřebiče, hrnce nebo dřez. Zabráníte tím vzniku šmouh, skvrn i korozi. Čistým hadříkem pak dokončete leštění.

Zaseknutý zip

Do olivového oleje namočte vatový tampon a potřete jím zuby zipu. Poté zkuste pozvolna zip rozepnout a zapnout.

Lesk na boty

Přijdou vám vaše boty zašlé, bez lesku? Vdechněte jim novotu trochou olivového oleje. Nakapejte na hadřík olej a lehce vyleštěte povrch. Používejte pouze na lakované, pryžové nebo přírodní kožené boty.

Ochraňte žiletky

Také vás nebaví neustále kupovat nové žiletky? Jedná se o poměrně dražší záležitost a vy si určitě říkáte, jestli nelze s rychlým opotřebováním žiletky něco udělat. Zkuste prodloužit její životnost pomocí olivového oleje. Otřete suchou žiletku vatovým tamponem namočeným v oleji a nechte břity vyschnout. 

Hladká pokožka

Olivový olej pozitivně působí na pokožku těla. Přidejte pár kapek do své koupele a uvidíte, že vaše kůže bude hebká, hladká a krásně vyživená.

Poletující vlasy

Určitě to znáte. Po ránu se snažíte učesat vlasy, ale neposedně vám poletují kolem hlavy. Zkuste na hřeben nakapat olivový olej a pročesat jím postávající vlasy. Zamezíte také krepatění a vaše vlasy budou vypadat mnohem lépe.

Intenzivní kúra na vlasy

Ušetřete peníze za drahé masky. Jednou týdně použijte olivový olej a vaše vlasy budou vypadat jako ze salonu. Připravte si půl šálku oleje a vmasírujte ho do suchých vlasů. Zabalte je do ručníku nebo koupací čepice. Pro lepší účinky nechte olej působit přes noc. Ráno vlasy důkladně umyjte, a to nejlépe ve sprše, aby olej pomocí páry pronikl do pokožky hlavy.

Úleva od bolesti ucha

Nenechte si kazit den bolestí. Trocha olivového oleje je rychlý a účinný způsob, jak zmírnit bolest uší. Zahřejte olej v lahvičce, kterou umístíte do horké vody, a následně jej nakapejte do ucha. Bolest by měla brzy zmizet.

Skvrny na pokožce

Olivový olej zrychlí proces odstraňování barvy na kůži, ale také žvýkačky z vlasů nebo oblečení. Potřete postižené místo olejem a pomalu se snažte skvrnu nebo předmět odstranit. Působí skvěle i na opravdu odolné nečistoty – různé technické oleje, barvy na vlasy, inkoust, dehet či mastnotu. Pro zvýšení účinnosti olivového oleje přidejte lžičku cukru, vytvoříte tím peeling. Přejíždějte několik minut po nečistotě, měla by bez problému zmizet.

Vrzající panty

Drásají vám nervy skřípající panty u branky, dveří či skříní? Utište je nastříkáním několika kapek olivového oleje.

Chraňte zahradní nářadí

Dřevěné násady od zahradního nářadí mají tendenci k vysychání a rozštípnutí. Potřete je olivovým olejem, dřevo bude vyživené a déle vydrží.

Osvěžte rostliny

Dopřejte rostlinám výživu. Stačí nalít dvě polévkové lžíce ke kořenům. Opakujte rutinu jednou měsíčně. Tato „zálivka“ se hodí především pro kapradiny a palmy.

Psali jsme také: Jak využít ocet jako domácí osvěžovač stíratelných povrchů, koberců či vzduchu

Zdroje: thespruce.com, experthometips.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu