Jak zaručeně odstranit žluté skvrny na tričku v podpaží. Spolehněte se na suroviny, které vyžívaly naše babičky

Tipy a inspirace 10. května 2022 | 08:39 — Zuzana Procházková
Žluté skvrny na tričku v podpaží jsou velmi nepříjemnou a ve společnosti nevítanou záležitostí. Zbavit se těchto fleků však není úplně snadné a běžným pracím gelem je akorát zaperete. Co tedy funguje? Prozradíme vám několik osvědčených triků, jak se pomocí surovin, které máte běžně doma, žlutých skvrn od potu zaručeně zbavíte.
Další 3 fotografie v galerii
Žluté skvrny na tričku v podpaží jsou nejčastěji od potu či deodorantu / Shutterstock

Problémem žlutých skvrn od potu či deodorantů v podpaží spočívá v tom, že jdou těžko odstranit. Běžným pracím prostředkem je to téměř nemyslitelné a drahé speciální odstraňovače skvrn z oblečení na fleky od potu často nefungují. Proto mnoho lidí musí své oblíbené tričko bohužel vyřadit. Naštěstí existuje řešení. Vsaďte na osvědčené suroviny, díky kterým si naše babičky hravě s každým flekem od potu poradily.

Ocet

Na odstraňování zažloutlých skvrn můžete využít jak kvasný lihový, tak ten vinný. Pozor si však dejte na jeho sílu, proto vám na jeden litr vody postačí 3 polévkové lžíce. Vodu mějte teplou a oblečení v takto připraveném roztoku nechte máčet alespoň několik hodin, klidně i přes noc. Poté vyperte.

Citrón

Kyselina citrónová je velmi účinná věc. Kyselinu citrónovou buď kupte přímo ve formě v prášku nebo vymačkejte šťávu z citrónu. Na jeden litr teplé vody patří cca 10 g kyseliny citrónové nebo 20 ml vymačkané šťávy z citrónu. V roztoku nechejte oblečení několik hodin nebo přes noc. Nakonec oblečení ještě vyperte.

Čpavek

Smícháním půl šálku čpavku (jinak také amoniaku, který zakoupíte drogerii nebo v hobby marketech) s půl šálkem vody dostanete roztok, kterým potřete skvrny od potu v podpaží. Nechte krátce působit, a poté vyperte ručně nebo v pračce.

Prášek do pečiva

Kypřící prášek je naprosto skvělý pomocník i v domácnosti. Jedno až dvě balení prášku do pečiva nasypte do cca 5 litrů teplé vody (alespoň o 50 °C). Promíchejte, aby se prášek zcela rozpustil. Vložte oblečení a nechte působit alespoň hodinu. Poté vyperte.

Jedlá soda

Jedlou sodu můžete použít k vyčištění skvrn nejprve ve formě pasty. Tu připravíte tak, že smícháte zhruba čtvrt šálku vody s jedlou sodu, abyste získali pastu. Raději přidávejte vody méně a po troškách, abyste pastovité formy skutečně docílili a nepřehnali to s vodou. Pastu z jedlé sody naneste na fleky od potu a nechte působit jednu hodinu. Poté omyjte a dejte do pračky na klasický cyklus.

Jedlá soda s peroxidem vodíku

Velmi efektivní je použití jedlé sody v kombinaci s 3 % peroxidem vodíku. Ten seženete v jakékoli lékárně i drogerii, je to běžná dezinfekce. Smíchejte 20 g jedlé sody se stejným množstvím peroxidu vodíku. Směs naneste na žluté skvrny a zapracujte. Skvrna by vám měla přímo pod rukama mizet. Poté ještě vyperte v pračce.

Sůl

Co se soli týká, hned na začátek upozorňujeme, abyste tuto metodu používali jen na bílé oblečení. Sůl by mohla poničit barevné tkaniny. Postup je takový, že rozpustíte hrst soli v 1 litru teplé vody a necháte oblečení v tomto roztoku máčet přes noc. Ráno vyperte v pračce. Dále čtěte: Geniální asijský trik, díky kterému už nikdy nerozvaříte rýži. Stačí použít ukazováček.

Zdroj: thespruce.com, classicdrycleaner.com, cleanipedia.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu