Jak nejlépe vyčistit a vydezinfikovat pračku. Použijte tabletu do myčky, jedlou sodu a ocet

Spotřebiče 29. května 2022 | 08:28 — Zuzana Procházková
Vyprali jste zrovna prádlo, které ale zrovna příliš nevoní, i když jste přidávali aviváž? Jsou na něm místy kousky nečistot? Pokud ano, pak byste se ihned měli pustit do komplexního vyčištění pračky, a poté přistoupit k pravidelné údržbě. Postačí vám na to tableta do myčky, jedlá soda a ocet.
Další 3 fotografie v galerii
Pračku je nutné pravidelně čistit, aby bylo prádlo vždy čisté a voňavé / Depositphotos

Voňavé a čisté prádlo můžete mít jen tehdy, pokud se budete o vaši pračku pravidelně starat a udržovat ji. V opačném případě se pračka po nějaké době zanese, a vy tak můžete pozorovat na prádle po vypraní kousky slizkých nečistot. Prádlo bude také nepříjemně zavánět. Na vině jsou pochopitelně zbytky pracích prostředků, aviváže, mastnoty a vodního kamene, které se postupně usazují v pračce a po nějaké době o sobě dají velmi dobře vědět. Jak ji tedy vyčistit a jak se o ni pravidelně starat?

Nejprve se zaměřte na gumové těsnění

Pakliže se pustíte do čištění celé pračky z důvodů výše uvedených, pak se jako první zaměřte na gumové těsnění kolem bubnu pračky, neboť to je často plné všech možných usazenin, nečistot, bakterií a plísní. Vezměte si staré textilní utěrky a namočte je do octa nebo peroxidu vodíku. Poté je rovnoměrně rozložte do gumového těsnění a nechte alespoň hodinu působit. Díky tomu se rozpustí všechny nečistoty, mastnota, vodní kámen a těsnění se vydezinfikuje. Pakliže nakonec stále zůstanou v nějakých záhybech nečistoty, tak je starým kartáčkem vydrhněte.

Jako prevenci v rámci pravidelné údržby je poté potřeba po každém praní gumové těsnění i vnitřní stranu dvířek od pračky setřít hadříkem namočeným v octu.

Dále přejděte k zásobníku

Jakmile budete mít vyčištěné gumové těsnění, tak přejděte k zásobníku na prostředky na praní. Vytáhněte celý zásobník a nejprve ho opláchněte ve vaně či sprše, abyste z něj odstranili nečistoty, které povolí hned. Dále si vezměte starý kartáček na zuby, namočte jej do roztoku z octa a vody a pořádně vydrhněte zbylé usazeniny. Nakonec vytřete hadříkem namočeným v octu také otvor na zásobník.

Vyčistěte také buben a odtokovou hadici

Důležitým krokem je poté vyčistění celého bubnu pračky a odtokové hadice. Vnitřní část bubnu vyčistíte velmi snadno, hadříkem namočeným v roztoku vody a octa. Nakonec setřete do sucha. Mějte však na vědomí, že se zápach často šíří právě z odtokových hadic. Proto je čas od času kontrolujte také. Nikdy by neměly být různě zkroucené, neboť právě v těchto zkroucených místech se tvoří nánosy špíny a usazeniny. Hadice srovnejte tak, aby měly volný spád.

Proč přidávat k prádlu jedlou sodu

Jako prevence se velmi osvědčilo přidávání 2 lžic jedlé sody k praní prádla. Jedlá soda totiž disponuje mnohými benefity, z nichž nejdůležitější je to, že dezinfikuje a změkčuje vodu i prádlo. Zároveň má schopnost zvyšovat účinnost pracího prostředku a neutralizuje všechny pachy. Samozřejmě prospěje nejen prádlu, ale také samotné pračce, neboť zabraňuje tvorbě vodního kamene.

Tablety do myčky jsou vhodné i do pračky

K dokonalému dočištění pračky vám poslouží také klasické tablety do myčky. Stačí když jednou do měsíce dáte do myčky dvě tablety a zapnete prázdný cyklus na nejvyšší teplotu. Dále čtěte: Pěstování afrických fialek: Zajistěte si bohaté kvetení a vůni po celý rok.

Zdroj: prohousekeepers.com, treehugger.com, irishexaminer.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu