Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu čpavku nebo jedlé sody s peroxidem vodíku

Tipy a inspirace 16. srpna 2023 | 11:30 — Zuzana Procházková
Skvrny od potu nebo deodorantů se sice zdají být nevinné, ale zbavit se jich je někdy téměř nadlidský úkol. Abyste nemuseli vyhazovat váš oblíbený kousek oblečení, prozradíme vám několik osvědčených metod, díky kterým vám skvrny na oblečení v podpaží budou mizer doslova pod rukami.
Další 2 fotografie v galerii
Žluté skvrny od potu či deodorantu běžným praním neodstraníte / Depositphotos

Skvrny od potu či přípravků proti pocení na oblečení v podpaží dokážou pořádně potrápit. Bohužel někteří k nim mají ještě větší predispozice, neboť je pach potu nesen v genech a zároveň ho ovlivňuje i stres či například aktuální zdravotní stav. V každém případě se jedná o velmi neestetickou záležitost a není vůbec jednoduché se jich zbavit.

Rozhodně však není potřeba vaše oblíbené tričko vyhazovat nebo utrácet peníze za drahé speciální přípravky v drogeriích, u kterých není stejně záruka spokojenosti zajištěna, a navíc se vám může tričko poškodit. Vsaďte raději na několik osvědčených surovin, které používaly už naše babičky. Fleky od potu se budou doslova ztrácet pod rukami.

Mocná jedlá soda

Na jedlou sodu nedá mnoho hospodyň dopustit, což pro mě samotnou platí také. K vyčištění skvrn od potu budete jedlou sodu používat ideálně ve formě pasty. Tu připravíte tak, že smícháte zhruba čtvrt šálku vody s jedlou sodu, abyste získali určitou pastu. Raději přidávejte vody méně a po kouskách, abyste pastovité formy skutečně docílili a nepřehnali to s vodou. Pastu z jedlé sody naneste na fleky od potu a nechte působit jednu hodinu. Poté omyjte a dejte do pračky na klasický cyklus. Máte hotovo.

Jedlá soda s peroxidem vodíku

Silnějšího efektu docílíte použitím jedlé sody v kombinaci s 3% peroxidem vodíku. Ten seženete v jakékoli lékárně i drogerii, je to běžná dezinfekce. Smíchejte 20 g jedlé sody se stejným množstvím peroxidu vodíku. Směs naneste na žluté skvrny a zapracujte. Skvrna by vám měla přímo pod rukami mizet. Poté ještě vyperte v pračce.

Čpavek s vodou

Kromě jedlé sody je osvědčeným prostředkem na žluté skvrny od potu také čpavek neboli amoniak, který je k dostání v drogerii nebo v hobby marketech. A jak postupovat? Smíchejte půl šálku čpavku s půlkou šálku vody. Následně vzniklým roztokem potřete skvrny od potu v podpaží. Nechte krátce působit a poté vyperte ručně nebo v pračce.

Silný ocet

Se skvrnami od potu a deodorantu vám pomůže také obyčejný bílý kvasný ocet. Pozor si však dejte na jeho sílu, proto vám na jeden litr vody postačí 3 polévkové lžíce. Vodu mějte teplou a oblečení v takto připraveném roztoku nechte máčet alespoň několik hodin, klidně i přes noc. Poté vyperte. Dále čtěte: Zubní pasta v domácnosti: Navrátí lesk hrncům i šperkům, oživuje bílou, a dokonce odstraní škrábance z telefonu.

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu