Odmrazování ledničky i mrazáku, LED žárovky a další účinné způsoby, jak ušetřit každý měsíc až třetinu na energiích

Tipy a inspirace 12. října 2022 | 09:01 — Zuzana Procházková
Energetická a inflační krize, která panuje nejen v České republice, se dotkla ve větší či menší míře určitě každého. Je zřejmé, že se letošní zima prodraží jako nikdy dříve. Nezbývá proto nic jiného než se pokusit různými cestami snížit spotřebu energie v domácnosti.
Další 3 fotografie v galerii
Letošní zima bude velmi krušná pro většinu českých domácností / Depositphotos

Energetická krize, válka na Ukrajině, inflace téměř 20 % a k tomu rostoucí nezaměstnanost. Mnozí analytici a ekonomové hovoří o tom, že se Česká republika pomalu, ale jistě řítí do recese. Před několika měsíci ještě nedotčené domácnosti ve střední příjmové skupině se nyní dostávají do příjmových propadů a energetická chudoba tak proniká do čím dál širšího okruhu lidí. Bohužel přejít od jednoho ke druhému dodavateli energie většinou už není výhodné, lepších nabídek se nedočkáte.

Mnozí se proto ptají, jak tedy snížit spotřebu energie a jak ušetřit na poplatcích. Odpověď zní částečně ano. Stačí, když budou všichni členové domácnosti dodržovat několik doporučených zásad, díky kterým lze měsíčně ušetřit na energiích i o celou třetinu. Ať se vám budou následující cesty zdát sebevíce banální, fungují.

1. Noční proud

Pakliže je součástí vašeho tarifu také noční proud, což s největší pravděpodobností bude, tak se ho snažte co nejvíce využívat. Nejde totiž vždy jen o vyloženě noční hodiny, v dnešní době jsou časy s nižším tarifem i během dne. Je proto na místě, abyste se o tomto informovali u vašeho dodavatele a začali tyto možnosti využívat na maximum.

2. Zhasínání

Ušetřit na energiích se vám bude dařit také v momentě, kdy budete dbát na zhasínání všech světel, kde nejste, nebo když odcházíte z domu, případně jdete spát. Mnoho lidí na to zapomíná a není výjimkou, že je v místnostech rozsvíceno i po celý den. K tomu se váže ještě jedna rada, a to, že mnoho lidí začíná svítit zbytečně brzo, když je ještě denní světlo. Zkuste proto nově využívat denní světlo co nejdéle to jde a závěsy nebo žaluzie zatahujte, až je venku šero.

3. LED žárovky

Dalším důležitým krokem ke snížení spotřeby energie je výměna starých žárovek za úsporné LED žárovky. Ty totiž spotřebovávají mnohem méně elektřiny než klasické žárovky. Sice stojí více a vstupní investice bude vyšší, přesto se vám to ale několikrát v ročních zúčtováních vrátí.

4. Regulace topení

Je známo, že jsou lidé v Česku obecně zvyklí na to, si v zimě ve svých domácnostech pořádně přitopit, i klidně na 25 stupňů. To je však zcela zbytečné a navíc, to ani není vhodné. V každé místnosti byste měli mít totiž jinou teplotu. Tím je myšleno to, že v ložnici je ideální teplota okolo 19 stupňů pro zdravý spánek. V pokoji, kde pobýváte přes den zase okolo 21 stupňů. Myslete zároveň na to, že každý stupeň se opravdu počítá a projeví se vám ve vyúčtování. Je proto na místě udělat revizi vašeho termostatu a zregulovat správně teploty.

5. Větrání krátké, ale intenzivní

Velké ztráty jsou spojené také s větráním. Pakliže chcete uspořit, tak větrejte jednorázově, krátce, ale velmi intenzivně. Tímto způsobem si vzduch v domácnosti krásně vyvětrá, ale zároveň se nestihnou ochladit stěny, a proto si uchováte doma teplo. Samozřejmě se k oknům váže také to, abyste si je seřídili z letního režimu do zimního.

6. Praní a sušení prádla

V rámci úspory za energie se zaměřte také na praní prádla, případně používání sušičky na prádlo. Mnohdy mají lidé vez zvyku prát na obvyklý cyklus i klidně pár kousků prádla, to je však silně neekonomické. Samozřejmě není možné prát bílé a tmavé prádlo dohromady, jde spíše o to zamyslet se nad tím, zda ta jedna poloprázdná várka bílého prádla ještě pár dnů nepočká.

7. Odmrazování ledničky i mrazáku

Spotřeba energie se dá také výrazně snížit tím, že budete pravidelně odmrazovat mrazák, i případně lednici. Pokud už v lednici vidíte krusty ledu, pak je nejvyšší čas na odmrazení. Nejenže tento led zmenšuje prostor v lednici a šuplíky se hůře vytahují, tak právě ony nánosy ledu způsobují znatelně vyšší spotřebu elektřiny. Dále čtěte: Péče o dřevěný zahradní nábytek: Jak jej po létě správně ošetřit a připravit na zimu.

Autorský článek, další zdroj: energysavingtrust.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu