Jak se během podzimu postarat o orchideje, aby vám kvetly i po celou zimu

Tipy a inspirace 24. října 2022 | 08:36 — Zuzana Procházková
Orchideje patří bez pochyby mezi královny pokojových rostlin. S jejich pěstováním je to však náročnější a zejména nyní na podzim potřebují náležitou péči. V opačném případě se mohou uložit do zimního spánku a dlouho vám nepokvetou. V tomto článku vám proto poradíme, jak se nyní o orchidej postarat.
Další 3 fotografie v galerii
Orchideje vás můžou i během zimy odměňovat záplavou květů / Depositphotos

Druhů orchidejí, které si můžete v dnešní době pořídit, je skutečně velká spousta. Navíc ještě existují další hybridní orchideje, lidově kříženci. Obecně jsou však v našich podmínkách nejčastěji pěstované orchideje z rodu Phalaenopsis. Důvod je prostý. Jsou vhodné pro začátečníky a při správných podmínkách kvetou i několikrát do roka. Mezi další populární orchideje patří rod Paphiopedilum a Dendrobium. Poslední dobou jsou však stále více vyhledávané orchideje rodu Vanda.

Orchideje a podzim

Ať už pěstujete jakoukoli orchidej, na podzim jim musíte věnovat náležitou péči. V čem tato péče spočívá pro Magazinplus.cz vysvětluje specialista na zahradnictví Jan Záhorský. „Orchideje budou přes zimu nejlépe prosperovat, pakliže je umístíte na okna, kde bude stálý dostatek světla. Na podzim se však dny zkracují a teplota klesá, což orchidejím nesvědčí. Proto je zapotřebí, abyste je přesunuli na parapet východní či jižní strany.“ Pokud nemáte tuto možnost, pak je umístěte na jasné nepřímé sluneční světlo. Případně si pomozte rozhrnutím závěsů nebo vytáhněte žaluzie.

Vlhkost a teplota

Dále je velmi důležité dodržování správné vlhkosti jak v místnosti, kde orchideje pěstujete. Ideální vlhkost místnost by měla být do 70 %. Pokud máte vzduch sušší, k větší vlhkosti si můžete pomoci tak, že orchidej umístíte na podnos s vrstvou mokrého štěrku. Dále je také důležité, abyste orchidejím, které jsou umístěny nad topením, dopřáli alespoň jednou denně vodní mlhu. Pozor však na to, abyste s ní nezasáhli květy. Ty by poté mohly zčernat. Co se teploty týká, tak orchidejím vyhovuje teplota mezi 19 až 26 °C během dne a 15 až 21 °C v noci. Během zimy se pak určitě vyvarujete průvanům, které by mohly orchideje poškodit.

Přiměřená zálivka

Rozhodně to přes zimu nepřehánějte se zalévání. Dle specialisty Jana Záhorského by si orchidej měla vzít sama tolik vody, kolik potřebuje. Tím je myšleno to, že je pro orchidej nejlepší, když ji budete pravidelně ponořovat v nádobě s otvory do vody, a to ideálně do dešťové nebo odstáté. Rozhodně ji nepřelévejte, mohla by vám začít plesnivět.

Hnojení během zimy

Pokojové rostliny se přes podzim běžně nehnojí. Co se týká ale nejčastěji pěstovaných teplomilných orchidejí, tak ty se vyznačují tím, že u nich není výrazná doba klidového růstu. To znamená, že vám mohou v zimě klidně nasadit květy. Květenství můžete podpořit dvěma až třemi dávkami hnojiva bohatého na draslík. Od poloviny října hnojte vždy jednou měsíčně. Pokud pěstujete druhy orchidejí, jako jsou Dendrobium nebo Cattleya, tak ty nehnojte vůbec, neboť mají přes zimu klidový režim. Dále čtěte: Z nasbíraných kaštanů si můžete vyrobit kaštanový gel na praní. Nebude vás nic stát a je vhodný pro alergiky i děti.

Autorský článek, další zdroj: gardeningknowhow.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu