Přestaňte už váhat, zda si koupit zavařovací hrnec. V létě se hodí na třešně, v zimě do něj uděláte svařák

Spotřebiče 14. června 2018 | 14:35 — Marie Drahá
Jak si poradit s velkou úrodou třešní? Do sklenic s nimi! Zavařovací sezona začala a s ní i období, kdy bývají hospodyňky doslova v jednom kole. Pokud si v zimě rádi pochutnáte na nakládaném ovoci či zelenině, rozhodně investujte do zavařovacího hrnce. Nesčetněkrát to oceníte.
Dalších 7 fotografií v galerii
O Češích se tvrdí, že jsou jedni z největších milovníků zavařování / Shutterstock

Když na to přijde, zavařovat jde v jakémkoliv objemnějším hrnci, do kterého napustíte trochu vody a dno vyložíte starší utěrkou. Naskládáte sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly a můžete konzervovat. Čas pohlídá minutka, ale horší je to s teplotou. Právě z těchto důvodů je lepší mít doma zavařovací hrnec.

Klasiku je nutné hlídat

Klasický, který býval k dispozici dřív, pojmul dvě patra standardních sedmiček zavařovaček. Obsahoval teploměr, na němž bylo možné pohlídat si přesnou teplotu. Podobný hrnec je k dostání i dnes. Jeho nevýhodou však zůstává fakt, že je nutné zavařovací proces pravidelně kontrolovat. Nehledě na manipulaci. Hrnec je těžký a poradit si s ním, když je naplněný vodou, vyžaduje poměrně velké úsilí.

Moderní typ zavařuje sám

Modernější typy hrnců, většinou jsou v nabídce elektrické, vám práci naopak výrazně usnadní. V závislosti na velikosti hrnce do něj naskládáte až přes dvacet sklenic najednou. Nastavíte teplotu a program a hrnec zavařuje. Jakmile má hotovo, upozorní vás signálem. Většinou bývá také opatřen výpustným ventilem, který se postará o to, abyste se nemuseli s těžkým hrncem tahat.

Co víc – využít jej můžete i v zimním období. Coby velká termoska se bude hodit na zahradu nebo na terasu, když v něm budete chtít připravit pro více lidí teplý čaj nebo svařák. Může sloužit dokonce i pro přípravu guláše! Pokud si pořídíte odšťavňovací nástavec, tak v něm uděláte zeleninové šťávy. Jestli rádi vaříte polévky, práci vám výrazně usnadní polévkovač, psali jsme zde.

Výhodou jsou pojistky

Zavařovací hrnce jsou k dostání většinou smaltové nebo v nerez provedení, který je pochopitelně odolnější. Většina spotřebičů má pojistku proti přehřátí, varu na sucho nebo senzory, které vás upozorní na nedostatek vody.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Záplavy a povodně ve světě: Přinesly kromě vody i krokodýly či hady plující v ulicích měst

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Zavřít reklamu