Vyrobte si z libečku domácí zdravé maggi. Pochutnáte si na něm celoročně

Kuchyně 17. června 2020 | 13:47 — Marie Drahá
Libeček lékařský se řadí mezi oblíbená domácí dochucovadla. Jedinečnou chuť dodá polévkám, omáčkám, ale i grilovaným masům. Pokud se vám libeček na zahrádce rozrostl tak, že jej nestíháte zpracovávat, určitě stojí za to vyzkoušet i domácí maggi.
Další 3 fotografie v galerii
Velké množství libečku lze sušit, mrazit nebo zpracovat / Depositphotos

Jestli jste si zamilovali chuť libečku, věřte, že pěstovat jej není nijak složité. Rostlinka, která roste až do výšky dvou metrů, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Nejvíc se jí ale daří v půdě, která udržuje vlhkost. Libeček kvete ke konci jara, kdy je nejlepší listy včetně stonků kompletně seříznout a uchovat pro další účely. Bylinku lze sušit, mrazit nebo si z ní vyrobit některá ze zdravých ochucovadel.

Tekuté maggi

Přestože se libečku přezdívá maggi, s tekutým ochucovadlem, které se dá běžně sehnat v každém supermarketu, nemá prakticky nic společného. Domácí maggi je jednoznačně zdravější alternativou. Ochucování pokrmů je díky němu hračka.

Postup

Velkou kytici čerstvého libečku nasekejte včetně stonků nadrobno, případně ji rozdrťte v mixéru. Poté ji půl hodiny povařte v 0,5 litru vody. Sceďte a do vývaru přidejte dvě polévkové lžíce oleje a lžičku soli. Znovu postavte na plotnu a nechte pobublávat, až se stáhne přibližně na polovinu. Ještě horký přelijte do uzavíratelné nádoby.

Maggi ve skleničce

Pokud chcete využít libeček se vším všudy, můžete si jej naložit do skleniček, které se uchovávají v ledničce. Štávu použijete jako domácí maggi, drť po lžičkách na ochucení polévek, omáček, ale i pomazánek, mletého masa nebo bramboráků. Stačí vždy troška.

Postup

Velký svazek libečku nadrťte najemno. Ve větší míse jej prosolte a zalijte slunečnicovým olejem. Do směsi můžete přidat i nasekanou kopřivu nebo celerovou nať a podle chuti zakápnout citronem. Pořádně napěchujte do skleniček a každou z nich ještě přelijte trochou oleje.

Domácí vegeta

Z přebytku libečku si lze vyrobit i zeleninový základ do polévek. Ke svazku libečku přidejte po kilogramu petržele, celeru i pórku, dvě kila mrkve, podle chuti také cibuli, česnek, pastinák nebo papriku.

Postup

všechnu zeleninu včetně libečku nasekejte najemno nebo nastrouhejte. Nechte prosušit na slunci, v troubě nebo v sušičce. Pořádně smíchejte dohromady, přidejte trochu soli a moučkového cukru a uchovejte v uzavíratelné nádobě. Pokud dáváte přednost tekuté formě, poduste osolenou zeleninovou směs na másle do změknutí a horkou naplňte do skleniček, které skladujte v ledničce.

Náš tip

Z libečku si lze také vyrobit libečkovou sůl nebo bylinkový olej. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv zpracování, dobroty mohou posloužit jako milá pozornost pro rodinu nebo přátele, kteří rádi vaří. Dále čtěte: I venkovský styl umí být moderní. Pro jeho jednoduchost si jej zamilujete.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu