Sekačka na trávu je užitečný pomocník, ale může být i velmi nebezpečná. Lidé to podceňují

Exterier 31. července 2020 | 13:10 — Helena Malá
Každoročně řeší lékaři vážná zranění způsobená sekačkami na trávu. Týkají se dospělých i dětí a často vedou ke ztrátě prstů na rukou i nohou nebo ke ztrátě zraku. Lidé přesto bezpečnost při sekání trávy značně podceňují.
Další 3 fotografie v galerii
Sekání trávy působí jednoduše, přitom si při této činnosti můžete způsobit hodně závažná poranění / Depositphotos

Velmi často se úrazy týkají malých dětí. Čeští lékaři tako zachraňovali amputovanou část nohy dvouletému chlapci z Mělnicka, který se o sekačku zranil, když si se strojem hrála jeho starší sestra. Tříletému chlapečkovi z Přerovska zase museli lékaři po těžkém úraze od sekačky amputovat ruku nad zápěstím a čtyřleté dívence se pro změnu noha dostala pod podvozek zahradního traktoru a nože ji vážně posekaly. Úrazy se ale nevyhýbají ani dospělým. Stačí, když uklouznou a noha se jim dostane pod podvozek. Někteří dokonce přišli o prsty jen kvůli tomu, že se rozhodli čistit zapnutou sekačku.

Nože sekačky se otáčejí rychlostí 3000-3600 otáček za minutu, tj. 50-60 otáček za sekundu. Protože mají obě strany ostré, předmět, který s nimi přijde do kontaktu na pouhou sekundu, může být zasažen až 120x. Intenzita působení nožů se zde zhruba rovná půlkilogramové střele letící rychlostí 370 km/hod. Za těchto podmínek bývají kosti rozdrceny, takže zranění je často velmi obtížné chirurgicky zachránit. Nebezpečné jsou také předměty odmrštěné sekačkou, ať už jde o klacky, kameny či cokoliv jiného. Každý by proto měl být obezřetný a dodržovat pravidla bezpečného sekání.

Dodržujte pokyny výrobce

Před použitím sekačky (zvláště u nového stroje, který neznáte) si prostudujte pokyny výrobce v manuálu. Dozvíte se zde vše potřebné – o ovládání, údržbě a bezpečnostních pokynech. Jen když budete znát celý výrobek a porozumíte tomu, jak pracuje, získáte nejlepší výkon.

Před nastartováním sekačky zkontrolujte, zda fungují všechny ovládací prvky a v případě motorových sekaček také hladinu oleje v motoru. Pokud do benzínové sekačky doléváte ještě palivo, udělejte to venku na otevřeném prostranství, ne v garáži, sklepě či kůlně. Vdechování výparů z benzínu totiž vyvolává závratě, bolesti hlavy a dráždí dýchací cesty.

Na sekačce nic neupravujte

Výrobci se snaží dělat vše pro větší bezpečnost strojů, proto je vybavují kontrolním spínačem. Jakmile se obsluha pustí držadla, spínač do tří sekund zastaví nože. Někteří lidé však tyto prvky považují za zbytečné či obtěžující a obcházejí je pomocí drátu nebo lepicí pásky.

Na sekačkách bývají také různé chrániče a deflektory, které snižují riziko popálení o horký povrch a odrážejí cizí předměty, např. kameny nebo klacky, které od sekačky odlétají. A opět je někteří lidé pod záminkou lepšího manévrování odstraňují. V obou případech tím ale mohou výrazně zvýšit riziko úrazu. Sekačku proto nikdy neupravujte.

Ochranné pomůcky

Teplé počasí sice svádí k lehkému oblečení, ale trenýrky a žabky se při sekání trávy nemusejí vyplatit. Volte dlouhé přiléhavé kalhoty a pevnou obuv, která kryje celou nohu a neklouže. Nenoste volně vlající oblečení, mohlo by se zachytit o okolní předměty, jako jsou větve nebo plot, anebo dokonce zamotat na nůž sekačky. Chraňte si také obličej a ruce – ideální jsou pracovní brýle a pracovní rukavice, které navíc snižují vibrace v rukách.

Kontrola terénu

Ne každého napadne před sečením zkontrolovat terén. Měla by to být ale samozřejmost. Zařízení totiž může vyhazovat drobné předměty při vysoké rychlosti, a ty mohou způsobit poranění lidí nebo poškození majetku – oken, skleníku či vchodových dveří nebo skla u auta. Zapnutou nebo nastartovanou sekačku používejte jen na plochách k tomu určených, nejezděte s ní tedy přes štěrkové cesty, větvičky či odpadky. Kromě rizika odletu to škodí i samotnému stroji. Pokud to není nutné, nepoužívejte sekačku v mokré trávě.

Děti i zvířata držte od sekačky dál

Sekačku nikdy nepůjčujte dětem. Jejich přesvědčovací schopnosti jsou sice někdy obdivuhodné, ale ani to by vás nemělo zviklat – stroj jim nesvěřujte. A to ani za vašeho dohledu. Pokud sečete, ujistěte se, že děti a zvířata jsou od vás v dostatečné vzdálenosti. Kvůli hluku motoru a soustředěnosti na práci si nemusíte všimnout, kdo je za vámi či vedle vás, a tím se rovněž zvyšuje nebezpečí poranění.

Dobré světlo i správný směr

Se strojem pracujte za denního světla či při velmi dobrém umělém osvětlení. Při sečení se snažte koncentrovat na práci a nenechte se ničím rozptylovat. Držadlo držte oběma rukama pevně, za sekačkou vždy kráčejte a nikdy neběhejte. Při sečení ve svahu v něm nejezděte vertikálně, nýbrž horizontálně.

Pokud přecházíte mimo sečený terén, vypněte motor a sekačkou přejeďte (například přes zmíněný štěrk). Při práci v blízkosti silnic nebo při jejich přecházení dávejte pozor na dopravu. Pokud dojde k nárazu do cizího předmětu, vždy motor vypněte a sekačku zkontrolujte. Pokud má sekačka po opětovném nastartování vibrace nebo vydává neobvyklé zvuky, odvezte ji do autorizovaného servisu a nechte ji tam zkontrolovat. O tom, jak zvolit vhodnou sekačku i techniku sekání trávy, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu