Podzimní výsadba stromů má své výhody. Hodí se ale jen pro některé druhy

Exterier 25. září 2020 | 09:44 — Helena Malá
O podzimu se říká, že je to ideální čas na výsadbu ovocných a okrasných stromů. Je to pravda, ale musíte vědět, pro které dřeviny je podzimní výsadba vhodná. Jsou totiž i ovocné stromy, které je moudřejší zasadit až po zimě.
Další 3 fotografie v galerii
Podzimní výsadba stromů má své výhody / Depositphotos

Je lepší sázet stromy na jaře, nebo raději na podzim? To je otázka, kterou si majitelé zahrad kladou snad každoročně. Obecně závisí volba správného období na druhu rostliny a množství dalších faktorů. V potaz musíte vzít zejména tři základní faktory. Kořeny, druhy rostlin a jejich odolnost vůči zimě.

I když je pro většinu ovocných stromů lepší je vysadit na podzim, jsou i druhy, se kterými je výhodnější počkat až na jaro. Jde hlavně o peckoviny, jako jsou meruňky, nebo broskve, někdo ale na jaře raději sadí také třešně, višně a švestky. Jabloně a hrušně je ale ideální zasadit na podzim. Stejně tak i různé drobné keře, třeba angrešt nebo rybíz. Obecně se na podzim vysazují takzvané prostokořenné stromy, tedy ty bez balu. Důvodů proč u těchto rostlin volíme spíše podzimní výsadbu než jarní, je několik. Které to jsou?

Počasí, vláha, teplá půda

Na podzim už většinou nehrozí velké teplotní výkyvy. Také s sebou podzimní počasí přináší více srážek v podobě dešťů, což všem rostlinám dodá blahodárnou vláhu před nadcházející zimou. Navíc půda je ještě krásně prohřátá, což se o jarních měsících nedá vždy říct. Pro výsadbu prostokořenných stromů a keřů je proto tato doba ideální. Nemusíte se totiž obávat zaschnutí kořenů vlivem tepla či sucha. Kořeny po výsadbě rostou až do doby zámrazu. Ale pozor, pokud zima nastoupí nečekaně rychle, může mráz čerstvě vysazené stromky poničit. 

Vyvarujte se častých chyb

Pokud pro nový stromek chcete udělat opravdu maximum, je třeba při podzimní výsadbě dodržet několik pravidel. S výsadbou například moc dlouho neotálejte, měli byste ji stihnout nejlépe do konce října. Pozdější výsadba už je s ohledem na počasí a nadcházející zimu opravdu riziková a sazenice by se nemusely správně ujmout.

Velkou chybou bývá často i výsadba nového stromku do jámy, z níž byl po desetiletích odstraněn starý ovocný strom. Půda na takovém místě je však značně vyčerpaná a nevhodná k nové výsadbě stromku.

Nezapomeňte také na to, že stromky je třeba zasadit hned po jejich zakoupení. Pokud z nějakých důvodů nemůžete tuto podmínku splnit, dejte kořeny stromku do vlhké zeminy a do výsadby dřevinu pravidelně a vydatně zavlažujte.

Výsadbová jamka by měla být dostatečně velká, udává se 1,5násobek velikosti koruny. Ještě než do jámy stromek zasadíte, dobře si prohlédněte jeho kořeny, poškozené části bez milosti odstraňte.

Vhodné stanoviště

Klíčové pro úspěšný růst stromů je také vhodné stanoviště. Ovocné dřeviny obecně preferují slunná stanoviště s živnou propustnou půdou. Částečné přistínění někdy nemusí být zcela na škodu, oddálí se doba kvetení a dřeviny můžou být více chráněné před jarními mrazíky. U okrasných dřevin volte místo výsadby podle konkrétních požadavků určitých dřevin. O tom, jak ovocné stromy ochránit před takzvanou rakovinou, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu