Při stavbě nové terasy se zaměřte na důležité detaily

Exterier 19. února 2021 | 10:07 — Klára Sanders
Terasa bývá místem odpočinku a relaxace. Při její výstavbě je důležité nejen její kvalitní položení, ale také samotný začátek. To znamená výběr nejvhodnějšího materiálu, umístění a velikosti terasy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Terasa je venkovní část stavby a zpravidla bývá větší než balkon / Pixabay

Terasa je venkovní část stavby a zpravidla bývá větší než balkon. Její umístění je většinou nad úrovní terénu, ale výjimkou nejsou ani střešní terasy. 

Na terasách snídáme, obědváme i večeříme. Pořádáme na nich oslavy, grilování, setkání, relaxujeme, čteme knihy, posloucháme hudbu nebo si hrajeme s dětmi. Kromě základní stavební a technické přípravy si zkuste představit všechny činnosti, které byste chtěli na terase dělat. Až poté se pusťte do přesného plánování.

Velikost terasy je důležitá

Ideální velikost terasy by měla být k proporci velikosti zahrady. Je dobré si promyslet, kolik lidí se bude na terase scházet a jestli ji budou využívat děti.

Terasa se může táhnout kolem celého domu nebo jen tvořit menší prostor před dveřmi do zahrady. Terasu ale neplánujte užší než 2 metry. Pokud tam budete chtít dát stůl a židle, už se na ní moc nepohnete.

Zvažte i možnost terasy se zástěnou

Zástěnu je vhodné vytvořit podle toho, kam bude terasa směřovat. Zajistíte si tak soukromí, tedy především v případě, že máte sousedy. Na zástěnu je třeba myslet i kvůli větru, který by vám mohl pobyt na terase znepříjemňovat. Zástěna může vzniknout z popínavých rostlin, jehličnanů, může to být i stahovací plátěná roleta. Proti větru se často používá sklo, které vám oproti rostlinné zástěně neubere světlo.

Záleží na každém majiteli, jestli raději preferuje stín a zastíní terasu shora, kolem obvodu vysadí rostliny, rozmístí květináče a vytvoří tak příjemný chládek k odpočinku. Pro milovníky slunce je lépe nechat dopadat slunce shora, kdy bude sice dlažba sálat horkem, ale tento nedostatek pomůže vyvážit vhodně umístěné jezírko.

Ideální venkovní posezení 

Terasa často slouží jako místo k setkávání a tedy i ke stolování, proto je vhodné zvolit co nejkratší přístup z kuchyně.

Pokud je vaše zahrada umístěna severně, je lepší vystavět terasu kousek od domu, aby se na ni dostalo alespoň trochu slunečních paprsků.

Na malých terasách vyřešte posezení vestavěnými sedadly nebo lavicemi, které vám ušetří prostor. Při delším sezení ocení vaši hosté vyšší opěrky za zády. 

I děti terasu využijí 

Máte-li malé děti, je vhodnější mít terasu ve výšce úrovně trávníku. Předejdete tak pádu dětí při jízdě na odrážedlech. Jestli se výškovému rozdílu nevyhnete, promyslete bezpečnostní zábrany, které mohou být mobilní a můžete je časem odstranit. Často postačí i velké květináče. Zde asi většinu rodičů napadne, že květináč musí být stabilní se širokým dnem, aby jej děti na sebe nepřevrhly.

U malých zahrad, kde musíte kromě terasy vtěsnat např. sušák na prádlo či popelnici, myslete na to, jak tyto prvky co nejlépe oddělíte od posezení. Řešením jsou dřevěné či kamenné ohrady nebo obrostlé přepážky. Psali jsme také: O venkovní dlažbu se vyplatí dobře pečovat. Vydrží vám výrazně déle

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu