Nechtěných pařezů na zahradě se lze zbavit různými způsoby. Dokonce i pomocí močoviny

Exterier 05. března 2021 | 09:51 — Helena Malá
Pokud vám na zahradě zavazí pařez, o který neustále zakopáváte a který vám třeba i komplikuje pravidelné sečení trávy, je na čase to začít řešit. Existují prakticky tři možnosti, pařez vydolovat nechanicky, udolat chemicky, nebo přírodní cestou.
Další 3 fotografie v galerii
Někdo se pařezu chce zbavit, jiný jej využije / Depositphotos

Někdo pařez využije ke svému prospěchu. Na vyšší pařez umístí třeba krmítko pro ptáčky, využije jej jako nohu ke stolu nebo podstavec pro květináč. Pokud ale nemáte chuť zakomponovat pařez do zahrady tímto způsobem, budete muset přistoupit k jeho likvidaci.

Vždy je důležité si ujasnit, jak moc rychle se potřebujete pařezu zbavit. Pokud rychle, nezbývá vám nic jiného, než se pustit do mechanické likvidace. Někdo na to jde s velkou technikou v podobě traktoru, další si vystačí s krumpáčem. Pařez je možné taky odfrézovat. Existují i firmy, které se na to specializují a hlavně potřebnou techniku vlastní.

Pokud nemáte dost sil nebo vám chybí technika, můžete zvolit jednu z dalších dvou možností, tedy zbavit se pařezu přírodní, nebo chemickou cestou. Při obou metodách ale počítejte s tím, že jde o delší proces, který můžet trvat i pár let.

Houby se o pařez postarají

Pokud ctíte ekologii a na zahradě nechcete žádné chemie, můžete do pařezu zasadit jedlé dřevokazné houby. Jednak z nich budete mít užitek, jednak vám po pár letech rozloží pařez na prach. Vhodná je třeba penízovka sametonohá, Jidášovo ucho, shiitake nebo hlíva. Nejlépe se houby ujmou na pařezech jeden až dva měsíce starých, které ještě mají dostatek vláhy. Co se týká doby výsadby, ideální je duben nebo květen. Pařez je dobré vlhčit a přikrýt fólií. Do dvou až tří let se houby postarají o zbytek a pařez se doslova rozpadne. O tom, jaké parádní dekorace můžete vytvořit jen pomocí špalků nebo pařezů, jsme psali zde.

Močovina, ledek, sůl, dusičnan

S pařezem si samozřejmě poradí také chemie. Tady máte opět několik možností.

  • Vyvrtejte do pařezu několik děr a nasypejte do nich ledek draselný. Zalijte vařicí vodou a díry ucpěte. K ucpání můžete použít třeba korkové zátky, kolíky z dřevotřísky, vosk a podobně. Vodu průběžně a hlavně trpělivě dolévejte – po několika týdnech až měsících se pařez rozpadne.
  • Navrtejte díry, nasypejte do nich močovinu a zakryjte posečenou trávou.
  • Navrtejte díry asi v deseticentimetrových vzdálenostech, zasypejte je dusičnanem (amonný, sodný, draselný) a ucpěte. Po třech měsících znovu doplňte. Většinou se vytvoří dřevokazná houba, která pařez zničí a ten se rozpadne do 2 až 3 let.
  • K likvidaci můžete použít tzv. likvidátor pařezů a kořenů, který seženete v zahrádkářských potřebách. Při koupi dostanete i návod, kolik a jak velké díry vyvrtat a jak jej aplikovat. Tato metoda trvá asi půl roku až rok.
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu