Pampelišky, sedmikrásky, petrklíče. Léčivky, které se vyplatí sbírat

Exterier 12. května 2021 | 12:04 — Marie Drahá
Vitaminy rostou na jaře všude kolem nás. Často stačí vykouknout z okna a nasbírat si bylinky, které považujete za plevel. Zatímco pampeliška se hodí na očistu organismu, petrklíče vám zaručeně zlepší náladu. Ze sedmikrásek si pak můžete vyrobit chutný sirup.
Další 3 fotografie v galerii
Z pampelišek se vyrábí sirup proti kašli, jíst se dají celé / Pixabay

Bez pravidelného sečení se zahrádka u domu neobejde. Dříve než zkrátíte trávník do požadovaného tvaru, zkontrolujte, co všechno na něm roste. Možná vás překvapí, jak velké využití mají pampelišky, sedmikrásky nebo petrklíče.

Pampeliška lékařská

Pampelišek je všude plno a často je vnímáme spíš jako plevel. Jenže pampeliška například napomáhá lepšímu trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Pomáhá ale také při nemocech kostí, močového ústrojí a hodí se na očistu organismu. Mimo jiné obsahuje velké množství vitaminu C. Není však vhodná pro těhotné a kojící ženy, také pro ty, kteří užívají léky na odvodnění nebo cukrovku.

Jak ji využít

Využít ji můžete úplně celou – od kořene až po květ. Kořen se sbírá ještě předtím, než pampeliška rozkvete. Suší se při 50 ˚C a poté drtí na prášek, který je možné použít do polévek i do domácího chleba. Pampeliškové listy chutnají podobně jako rukola, takže se hodí do salátů, polévek i k masu. Obsahují velké množství železa. Ze žlutých květů lze pak vyrobit pampeliškový sirup, který podporuje odklašlávání.

Sedmikráska chudobka

Protizánětlivé a hojivé účinky má sedmikráska chudobka, která kvete až do listopadu. Pomáhá při kašli i zahlenění, zlepšuje stav pokožky, podporuje detoxikaci nebo ulehčuje od menstruačních bolestí. Pokud si chcete zlepšit imunitu, je sběr drobných kvítků na zahradě jednoznačně ideální volbou.

Jak ji využít

Ze sedmikrásek si můžete připravit odvar, čaj, léčivý sirup nebo také tinkturu či balzám. Hodí se do do jarních salátů, polévek, můžete ji přidat do pomazánek na chleba. Sedmikráska se jí celá. Protože je její působení mírné, lze ji přidávat také do různých bylinných směsí.

Prvosenka jarní

Přirozeným antioxidantem je prvosenka jarní, lidově zvaná petrklíč. Sbírat bychom ji měli už jen proto, že pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku a navozuje dobrou náladu. Petrklíče pomají léčit bronchitidu, dokonce i zápal plic. Tlumí záněty, bolesti hlavy a horečky.

Jak ji využít

Z petrklíčů se nejčastěji dělá čaj, který usnadňuje vykašlávání, odhleňuje, tlumí a zvlhčuje kašel. Pokud si z nich připravíte nálev, prospějete tím mastné pokožce i ucpaným pórům. Oblíbené jsou také vlasové koupele z prvosenky. Vlasy jsou po nich hedvábné a příjemně voní. Dále čtěte: Existuje mnoho způsobů, jak krtka šikovně vypudit ze zahrady.

Celou řadu léčivek lze najít na jaře také v přírodě. Narazit můžete na medvědí česnek, který se doporučuje na omlazovací a pročišťující kúry. Je velmi chutný čerstvě posekaný na chleba, využijete jej do polévek či na výrobu pesta. Při procházce lesem pak nezapomeňte ani na podběl. Uvařte si z něj chutný čaj, který ulevuje od suchého a dráždivého kašle. Zbytek můžete využít na výrobu léčivého sirupu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu