Velkou úrodu rajčat může mít i začátečník. Škodí jim zlozvyky, kterým se stačí vyhnout

Exterier 07. června 2021 | 10:19 — Marie Drahá
Dají se pěstovat ve skleníku, v kbelíku i na záhoně. Patří k nejčastěji pěstovaným plodinám a jejich chuti se nic nevyrovná. Domácím rajčatům podlehli i největší odpůrci zahradničení. Co je třeba udělat pro to, aby se člověk radoval z velké úrody? A čemu je naopak lepší se vyhnout?
Další 3 fotografie v galerii
Rajčata se řadí mezi nejčastěji doma pěstované plodiny / Depositphotos

Sazenice rajčat je vždy důležité vysadit ve správný čas. Krom toho, že mohou před třemi zmrzlými muži venku uhynout, způsobuje chladné počasí na rajčatech tmavé fleky a deformuje plody. Protože sázení má už většina pěstitelů za sebou, zaměřme se na praktické rady, které se mohou pěstitelům rajčat hodit v následujícím období.

Pokud se chcete vyhnout při pěstování rajčat chemickým postřikům, jen těžko zabráníte tomu, aby je napadli škůdci. Nejčastěji se jedná o svilušky, molice nebo mšice. Co však ovlivnit můžete, jsou choroby.

Nejčastější choroby u rajčat

  • Tmavé flíčky značí nedostatek vápníku. Objevují se, když rajčata zaléváte nepravidelně, je příliš chladno nebo příliš horko. Svůj podíl na nich mohou mít i dusíkatá hnojiva, která používáte ve větší míře, než je třeba. Pro rajčata je důležité, aby měla stálou závlahu. Kořeny nesmí proschnout, ale ani plavat ve vodě.
  • Jak poznáte, že rajčata trpí sluneční spálou? Když se na nich objeví bílé nebo bledě žluté skvrny. Pokud pěstujete rajčata v přenosných nádobách, nejvíce jim prospějete, když je umístíte do polostínu. Příliš mokrá půda nebo nadměrná zálivka mohou být naopak příčinou toho, že rajčata trpí plísní a uhnívají.
  • Jestli se chcete vyhnout výrůstkům, srostlým rajčatům či prohlubním, pěstujte raději odrůdy s menšími plody. Větší plody jsou k nim náchylnější. I v tomto případě si pak pohlídejte množství herbicidů.
  • Prasklá rajčata se jíst dají. Problém však je, že se v nich uchycují bakterie, které mohou postupně zkazit celý plod. Co praskliny způsobuje? Nejčastěji nepravidelná zálivka, s čímž souvisí i náhlý přísun vláhy.
  • Podobně jako ostatní plodiny byste rajčata neměli sadit stále na stejné místo. Dáváte přednost záhonům? Nejpozději po třech letech je nutné místo výsadby změnit.

Přírodní hnojiva pro rajčata

Velké množství organických látek obsahuje trus křepelek. Půdě však velmi prospějí také vaječné skořápky, které jí dodají živiny a ochrání rajčata před škůdci. Skvělým přírodním hnojivem je rovněž kávová sedlina, která se v půdě postupně uvolňuje. Růst rajčat údajně podporují slupky cibule vložené k rostlinkám, dokonce i zbytky ryb. Praskání rajčat pak zabraňuje například kvasnicový roztok. Spočívá v tom, že se droždí rozpustí v teplé vodě, nechá kvasit a následně použije jako hnojivo. Dále čtěte: Pěstování mrkve není složité, úrodu ale mohou zhatit různé choroby. Rady, jak se jim vyhnout.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu