Bez pravidelné údržby vám domácí vířivka dlouho radost dělat nebude. Jak ji vyčistit za pár minut

Exterier 21. června 2021 | 09:22 — Helena Malá
Domácí vířivky už dávno nejsou luxusem, který si mohou dovolit jen bohatí. Malý bazén poskytující příjemnou hydromasáž je už dnes docela cenově dostupný, a tak se na zahradách, terasách či balkonech objevuje vířivka čím dál častěji. Aby vám ale dlouho a dobře sloužila, je třeba vědět, jak ji udržovat v čistotě.
Další 3 fotografie v galerii
Vířivky mají čím dál více příznivců / Pixabay

Na první pohled se může zdát, že důkladná údržba vířivky dá zabrat. Ve skutečnosti to ale zas tak složité není. Stačí vědět, jak na to. Zabere vám to jen pár minut, ale vířivce tím značně prodloužíte životnost.

Pozor na tvrdou vodu

Hodně lidí má doma tvrdou vodu, která vířivkám zrovna moc nesvědčí. Pokud je to i váš případ, je třeba první dva týdny od napuštění vody pravidelně oplachovat filtry pod tekoucí vodou, a to alespoň jednou za dva dny. "Pokud to neuděláte, s největší pravděpodobností se vám v nich usadí vodní kámen, který ucpává filtrační tkaninu, a tím snižuje i účinek filtrace. Trpí pak i cirkulační čerpadlo a snižuje se výkon hydromasážních trysek," varuje český výrobce a prodejce akrylátových a mobilních vířivek.

Stačí hadice a kbelík

Čištění filtrů není žádná věda. Stačí je vytáhnout a nad čistým kbelíkem je propláchnout hadicí. Buďte pečliví a postup opakujte tak dlouho, dokud není voda v kbelíku průzračně čistá. Tuto činnost provádějte jednou za dva dny po napuštění nové vody. Po dvou týdnech užívání už můžete zvolnt a filtry bude stačit vyčistit jednou týdně. Jakmile budete čistit filtry už jen jednou týdně, můžete je ještě na šest hodin, ale ideálně přes noc, ponořit do speciálního čisticího roztoku. Postupujte podle návodu výrobce a po uplynutí doby filtry opět propláchněte pod tekoucí vodou. Speciální čisticí roztok určený pro vířivky si dokáže poradit i s mastnotou či špínou v mikrootvorech.

Čisté filtry vám ušetří peníze

Kromě toho, že díky udržovaným filtrům bude voda ve vířivce čistší i bez chlóru a dalších chemikálií, budete mít také nižší spotřebu dezinfekčních prostředků. Když na čištění filtrů budete zapomínat, doslova si je zacementujete a později vám nepomůže ani ten nejlepší čistič, který na trhu existuje.

Jestliže máte nafukovací vířivku, patrně jste v balení našli dvě filtrační vložky. Mějte filtr nasazený co nejčastěji a vyjměte jej jen tehdy, když budou v bazénu děti nebo více než dva lidi. Kartušový filtr by měl být vyměněn alespoň jednou za měsíc (závisí na používání), minimálně každých 72 až 120 hodin provozu vířivky. Filtr se dá opláchnout zahradní hadicí, pokud však i po opláchnutí bude zanesen, měl by být vyměněn za nový.
Filtr má i přes řádnou péči životnost zhruba 6 týdnů. Dokud papírová stěna ve filtru vypadá jako nová, může být filtr použit dalších pár týdnů. Doporučujeme opatřit si alespoň dva filtry, abyste mohli používat jeden, zatímco se druhý čistí. Ujistěte se, že je filtr před dalším použitím úplně suchý. Pokud je voda ve vířivce viditelně znečištěná, měňte filtr pravidelně a častěji.

Dezinfekce jednou za měsíc

K pravidelné očistě vířivky by pak měla patřit také dezinfekce hydromasážního systému, kterou stačí provést jednou za dva měsíce. Povrch vířivky lze vyčistit podobně jako jiné povrchy v koupelně. Bude vám stačit houba nebo měkký hadřík a vhodý šetrný čisticí prostředek. Pokud máte nafukovací vířivý bazén, vyvarujte se agresivních chemických čistidel a používejte pouze hadr namočený v teplé vodě s trochou prostředku na mytí nádobí. Na potah nepoužívejte žádné kartáče, drátěnky a jiné hrubé čisticí prostředky, hrozí poškození potahu.

Na očistu trysek si ale rozhodně pořiďte speciální přípravek k tomu určený, ideálně takový, který doporučuje výrobce vířivky. Do vany potom napusťte teplou vodu tak, aby byla hladina pár centimetrů nad tryskami. Do vody nalijte vybraný dezinfekční prostředek a zapnětě hydromasážní systém. Po 5 až 10 minutách provozu jej vypněte, vodu vypusťte a znovu ji napusťte, ale tentokrát už stačí jen studenou vodu. Opět zapněte a nechejte běžet tak pět minut. Znovu vodu vypusťte a proces dezinfekce máte za sebou. O tom, jak pomocí jednoduché techniky zatočit se stresem, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu