Jak si zařídit balkon podle feng shui a neudělat chybu při jeho využití

Exterier 27. června 2021 | 16:18 — Marie Drahá
Máte v bytě málo místa? Šikovně zařízený balkon dokáže během sezony zvětšit byt o jednu celou místnost. Nezapomeňte si jej vybavit tak, aby příjemně navazoval na pokoj, k němuž náleží. Pomoci vám může i několik rad feng shui.
Dalších 5 fotografií v galerii
Rostliny vnesou do prostoru aktivní energii / Pexels

Udělat si z balkonu skladiště znamená přijít o cenné prostory, kterými váš byt disponuje. Je třeba si uvědomit, že několik metrů čtverečních za okny bytu je součástí vašeho prostoru stejně jako kuchyň, ložnice či obývací pokoj.

Nevyužitý balkon = mrtvá energie

Podle staročínského učení feng shui, které klade důraz na harmonii a pozitivní energii v prostoru, by měl být balkon především funkční. Měli byste si jej tedy zařídit tak, abyste jej mohli během léta plně využívat. V opačném případě se totiž na něm tvoří mrtvá energie.

Vadit mu ale může i druhý extrém, který nastane v případě, že si z balkonu vytvoříte zahrádku. Zeleninová džungle příliš mnoho pozitivní energie do života lidí, kteří v bytě žijí, nepřinese. Podobně tomu bude i tehdy, pokud budete mít na balkoně chaos.

Roli hrají světové strany

Klíčovou roli hraje fakt, na kterou ze světových stran váš balkon směřuje. Zatímco severní balkon se nejvíce hodí pro odpočinek a meditaci, jižní směr nahrává posezení s přáteli, hraní her a podobně. Na východní straně načerpáte aktivní energii, je vhodný pro tvoření. Západní strana pak nabízí příjemnou odpočinkovou energii pro posezení ve dvou a povídání si. Dále čtěte: Zahrada podle feng shui. Nesmí chybět ohniště, pítko ani soukromí.

K obýváku patří květiny i barvy

Pokud má balkon sloužit jako přirozené rozšíření některého z pokojů, měl by respektovat jeho využití. Například balkon u obývacího pokoje může být živější, protože na něm pravděpodobně rádi pohostíte i své přátele. Šmrnc mu dodají barevné potahy, závěsné žárovky a atraktivní květiny, které vnášejí do prostoru aktivní energii.

U ložnice zapomeňte na zvonkohru

Na balkonu, který přímo navazuje na ložnici, by mělo být naopak rostlin spíš poskrovnu. Přemíra aktivní energie by mohla mít za následek skutečnost, že se v noci příliš nevyspíte. Preferujte proto jednoduchost, pastelové barvy a vyvarujte se raději také zvonkohry.

Nepříjemný výhled zastíní rostliny

Máte z balkonu výhled na rušnou ulici nebo sídliště plné paneláků? Alespoň pomyslně si na něm můžete vytvořit vlastní oázu klidu prostřednictvím markýzy nebo vhodně umístěných květin, které zakrývají nepříjemný výhled. Balkon si zkrátka vždy zařiďte tak, abyste na něm trávili čas co možná nejraději.

Zdroj: www.blindex.com, www.mujdum.cz

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu