Údržba plotu krok za krokem. Je rozdíl, zda natíráte kov, nebo dřevo

Exterier 09. července 2021 | 09:43 — Marie Drahá
Každý plot je potřeba jednou za čas ošetřit. Zub času se podepíše na kovových částech, které mohou začít rezivět, stejně tak pracuje v exteriéru dřevo. Pokud se chystáte okolí svého domu zvelebit, myslete na to, že klíčovou roli hraje materiál.
Další 4 fotografie v galerii
Dřevo si žádá daleko větší péči než kov / Depositphotos

Jak využít chladnější letní dny a být přitom užitečný? Jednou z možností je natřít plot kolem domu. Díky novému nátěru plot hezky prokoukne a déle vydrží. Renovace vyjde navíc vždycky levněji než plot nový.

Práce s kovem

Hyzdí vaši zahradu plot po předcích? Opravit jde i rezivějící kovový plot, z něhož se odlupuje nátěr prakticky všude. Bude to chtít jen více času a úsilí. U starších plotů je totiž potřeba očistit celý starý nátěr včetně rzi a teprve poté aplikovat nátěr nový. Využít lze brusný papír nebo ocelový kartáč. Postup je to však poměrně pracný. Pomoci si můžete také speciálními přípravky, které na původní barvu nějakou dobu působí a poté jdou společně snadno dolů.

Pamatujte, že jakýkoliv kov je třeba před natíráním důkladně očistit a odmastit, a to wapkou nebo klasickým saponátem. Korozi podléhají všechny – kromě hliníku. Vhodnou alternativou jsou v dnešní době poplastované pletivové ploty, které není třeba natírat vůbec.

Pokud se jedná pouze o udržovací nátěr, stačí plot důsledně očistit a použít stejný typ barvy, jaký byl použit při natírání minule. Na vodou ředitelný nátěr by například syntetika nemusela dobře přilnout. Chystáte se vzít údržbu hezky z gruntu? Pak si nezapomeňte pořídit barvu, která obsahuje antikorozní složky. Ušetří vám práci s antikorozním prostředkem, který byste museli krom samotného nátěru použít.

Práce se dřevem

Dřevěné ploty si žádají ještě důkladnější údržbu než kov. V případě staršího plotu je znovu nutné nejprve odstranit starý nátěr. Půjde to buď horkovzdušnou pistolí nebo špachtlí za použití vhodné chemikálie. Poté je třeba dřevo naimpregnovat, aby se stalo odolné vůči škůdcům, plísním i mechanickému poškození. Jedná se o ochranu, která současně zajistí, aby nový nátěr působil na dřevu celistvě. Dále čtěte: Hmyzí hotel. Způsob, jak zachránit opylovače a vyrobit si nádhernou dekoraci do zahrady.

Nové dřevěné ploty se kontrolují vlhkoměrem, které přesně ukážou, zda už laťky důkladně proschly. Nový nátěr se pak obvykle provádí ve třech vrstvách, přičemž mezi jednotlivými vrstvami je třeba nechat minimálně 24hodinový odstup.

Kdy natírat plot

Během největších veder se plot natírat nedoporučuje. Ideální je ráno si přivstat a vrhnout se do práce hned po opadnutí rosy, nebo potom navečer, kdy vedra pominou. Práce se nezdaří, pokud je venku příliš vlhko.

Zdroj info: www.homebase.co.uk, www.ceskestavby.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu