Všestranný ocet pomáhá i v zahradě. Snadno a levně ji zbaví plevele i škůdců

Exterier 01. srpna 2021 | 12:33 — Anna Novotná
Je všeobecně známo, že ocet má nezastupitelné místo nejen v kuchyni, ale prakticky v celé domácnosti. Člověk je však tvor vynalézavý a zjistil, že tuto kyselou tekutinu lze úspěšně využít i v zahradě.
Další 2 fotografie v galerii
Ocet ocení každý zahrádkář / Depositphotos

Pole působnosti octa je široké. Léčí infekce rostlin, urychluje klíčení, bojuje s plevelem nebo zahání škůdce. A samozřejmě dezinfikuje a čistí.

Odežeňte škůdce

Boj se zahradními škůdci, ať už jsou to hlodavci, slimáci nebo krtci, je prakticky nikdy nekončící. Není však nutné hned sahat po průmyslových preparátech a dalších necitlivých metodách. Posloužit může i ocet, do kterého namočíte staré hadry a rozmístíte mezi záhony a k rostlinám, u kterých vás škůdci nejvíce trápí. Štiplavá vůně octa by je měla od těchto míst držet dál. Takto můžete ochránit i stromy, které v zimě okusuje zvěř. Textil byste měli znovu namočit do octa každý týden. Chcete-li být styloví, můžete ze starého oblečení vytvořit třeba strašáka.

Insekticid proti mravencům

Jestliže se chcete zbavit mravenců, opět můžete použít běžný ocet, který je právě v jejich zahánění skvělým pomocníkem. Tentokrát stačí připravit roztok smíchaný z jednoho dílu octa a jednoho dílu vody. Tuto směs nalijte na mraveniště, do jeho okolí a na místa s největším výskytem mravenců. Ti se pak takto ošetřeným místům budou vyhýbat.

Pryč s plevelem

Plevel je dalším evergreenem při chránění úrody. Pro jeho eliminaci si můžete připravit octový roztok. Tentokrát bude složený ze tří litrů octa, šálku soli, polévkové lžíce citronové šťávy a dvou lžic přípravku na mytí nádobí. Vše dobře promíchejte a přelijte do rozprašovače. Tím opakovaně postříkejte veškerý plevel, který by měl zhruba do dvou tří týdnů uhynout. Neředěný ocet lze také použít na spáry v dlažbě nebo na mechy. Opět se doporučuje opakovaná aplikace.

Zbavte rostliny infekce

Na listech a stoncích rostlin se mohou znenadání objevit tmavé skvrny, které většinou značí infekci. Pokud zareagujete rychle, lze rostliny poměrně úspěšně zachránit. Napadená místa postříkejte heřmánkovým čajem smíchaným se dvěma lžícemi octa. Tento roztok zabírá na nemoci způsobené houbami a plísněmi.

Některé rostliny milují ocet

Azalky, rododendrony, gardénie a další kyselomilné rostliny mohou začít bezdůvodně chřadnout. Problémem může být nedostatek kyselého prostředí v půdě. V takovém případě si připravte roztok ze šálku octa rozmíchaného v pěti litrech vody, kterým zalijte půdu kolem rostlin. Účinek je rychlý, i když dočasný. Proto se doporučuje občas přidávat trochu octa při zalévání těchto rostlin.

Urychlete klíčení

Je vyzkoušené, že ocet působí blahodárně při klíčení semen. Doporučuje se připravit si roztok, který celý proces urychlí. Smíchejte 125 mililitrů octa, půl litru vody a kapku mycího prostředku na nádobí. Do roztoku ponořte přes noc semena a následující den můžete sázet. Takto upravená semena budou klíčit mnohem rychleji. Čtěte také: Bolesti zad, kloubů, žaludku, hlavy. To vše zdaleka nemusí souviset s fyzickým problémem.

Vyčistí nejen květináče

Na hliněných květináčích nebo na jejich plastových obalech se časem udělá nevzhledný povlak. Ten vzniká působením solí, vápníku a minerálů. S touto vrstvou se dá úspěšně bojovat pomocí octa, který bude smíchaný s vodou v poměru jeden díl octa na tři díly vody. Do hodiny by se měly usazeniny rozpustit. Případně lze použít koncentrovanější roztok a nádoby mechanicky dočistit. Neředěný ocet také dokáže nářadí zbavit případné rzi.

Zdroj: Gardening Know How.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu