Chcete se i příští rok radovat z kvetoucí levandule? Poradíme, jak se o ni starat

Exterier 14. září 2021 | 12:34 — Anna Novotná
Levandule jsou díky svému původu velmi nenáročné rostliny. I proto jsou všeobecně velmi oblíbené. Dalším důvodem je možnost širokého využití jejích květů. Víte, jak se o levanduli správně starat?
Další 3 fotografie v galerii
Stačí malé úsilí a můžete se radovat z takovéto nádhery / Pixabay

Minimální nároky na péči

Levandule pochází z Provence, je tedy zvyklá na suché a horké podnebí. Má ráda písčité podloží, v kterém se nedrží voda, proto vám jedině poděkuje, pokud to nebudete přehánět se zaléváním.

Důležitou součástí péče o levandule je její správné zastřihávání. To je nutné provést dvakrát ročně. Nejprve na jaře, kdy rostlinu střihem omladíte, zbavíte omrzlých částí a zajistíte tak požadovaný kulatý tvar. Další střih je nutné provést po odkvetení voňavých kvítků. Sestřihněte stonky na 1/3 délky, tím ovlivníte kvalitu i kvantitu květů v dalším roce.

Při zastřihávání buďte vždy opatrní a vyhněte se dřevnaté části. Rostlina by již neobrazila!

Levandule v květináči

Z levandule se mohou radovat i ti, kteří nemají možnost vysadit ji na zahradě. Dobře prospívá také v květináči, pokud jí poskytnete písečnou půdu. Na rozdíl od levandule vysazené přímo do země je však nutné těm v květináči dopřávat pravidelnou zálivku, aby zemina zůstala vlhká. Levandule je schopna odolat i lehčím mrazíkům, při tužších mrazech je však lepší ji přesunout do světlé nevytápěné chodby, nebo alespoň obalit kořeny slámou.

Jak využít květy?

V posledních letech se z čerstvě odstřižených stonků s květy vytváří lahodný aromatický sirup, který je možné použít jako ingredienci do různých alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejčastějším způsobem využití květů je však stále sušení. V tomto případě je nejlepší ostříhat stonky s květy před plným rozvitím. Sušte je ve tmavé, dobře větrané místnosti, a to buď v trsech zavěšených květy dolů, nebo rozložené na novinách. Nasušenou bylinu následně skladujte jako sušený čaj v papírových či plechových krabičkách.

Sušená levandule pověšená ve skříni bude příjemně vonět vám, ale ne šatním molům. Sušené sypané květy můžete přidat do pečení, marmelád či je použít k přípravě čaje, který vám pomůže od bolesti hlavy a je dobrý na játra a žlučník. Pozor však na jeho lehce projímavé účinky.

Na vnější použití se využívá levandule v podobě oleje, který se maže na bolavá místa po úrazech svalů a kloubů, léčí infekční rány a povrchové záněty. Lze ho také vmasírovat do spánků, a pomoci si tak od bolesti hlavy, úzkosti a stresu. Pár kapek esenciálního oleje přidaných do horké koupele má příznivý vliv na zklidnění mysli i krevního oběhu.

Pokud jste někdy o pěstování levandule uvažovali, nyní již neváhejte! Za trochu péče se vám tato nenáročná voňavá rostlina bohatě odmění. Psali jsme také: Tipy, jak vyčistit zámkovou dlažbu a zajistit, aby vydržela co nejdéle.

Zdroj: almanac.com, gardeningknowhow.com.

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu