Rekonstrukce kuchyně nemusí být drahá. Zvládnout ji můžete i s malým rozpočtem

Exterier 13. října 2024 | 16:56 — Ilona Cílková
Žádná kuchyně nevydrží být věčně pěkná. Jenže co dělat, když na kompletní rekonstrukci nemáte dost financí? Nemusíte se hned svého snu vzdát, kuchyni lze oživit i za málo peněz. Stačí vědět, jak na to.
Další 2 fotografie v galerii
I starou kuchyň lze proměnit, aniž by bylo nutné investovat statisíce korun za novou / Pixabay

Pořízení nové kuchyně včetně spotřebičů není zrovna nejlevnější investice. Potřebovali byste tu svou od základů změnit, ale chybějí vám peníze? Pokud se nechcete zadlužit, budete se muset k rekonstrukci kuchyně postavit jinak. Buď necháte místnost tak, jak je, nebo se pokusíte o její proměnu s omezeným rozpočtem. Možná vás překvapí, že i s relativně nízkými náklady můžete starou kuchyni proměnit k nepoznání.

Dejte dvířkám nový šmrnc

Dvířka kuchyňské linky jsou jedním z nejvýraznějších prvků celé kuchyně. Opravte je. Pokud jsou špatné panty, vyměňte je. Dodejte dvířkám nový kabát. Podle toho, z čeho jsou vyrobena, je můžete například přetřít, přestříkat nebo znovu potáhnout jinou fólií či tapetou. Vždy je ale třeba podklad dobře připravit, tedy zbrousit tak, aby byl dokonale hladký.

I úchytky udělají hodně

Nového vzhledu můžete dosáhnout i takovou maličkostí, jako jsou nové úchytky. Vybrat si můžete z široké nabídky obchodů, ale kdo je šikovný, může si úchytky i sám vyrobit. Třeba z lana nebo kůže. Nebo můžete pořídit nejlevnější dřevěné úchytky a pomocí samotvrdnoucí hmoty a barev je proměnit v originální kousek.

Vyměňte pracovní desku

Stará a poničená pracovní deska žádné kuchyňské lince na kráse nepřidá. Pokud i ta vaše má už nejlepší léta za sebou, pořiďte si novou. Vyjde vás to rozhodně levněji než celá nová kuchyňská linka, přitom jde o prvek, který celkovému vzhledu dodá hodně.

[:id_2659:]

Dejte věcem nový řád

Často pomůže i to, když starou kuchyňskou linku přeorganizujete. Během let užívání se možná ukázalo, že některé věci byste ocenili na jiném místě. Nebojte se změnu udělat. A pokud jste spokojeni, proveďte alespoň generální úklid. Nepotřebné věci bez milosti vyhoďte, možná vám pak ve skříňkách zbude více místa na spotřebiče, které zbytečně zabírají místo na kuchyňské lince. I perfektní pořádek dokáže místo výrazně změnit k lepšímu.

Osvětlení dělá hodně

Zkuste se zaměřit také na osvětlení vaší kuchyně. Doby, kdy si hospodyňky musely vystačit jen s jedním lustrem uprostřed místnosti, jsou už pryč. I starou linku lze oživit pomocí třeba LED pásků. Nebo si můžete pod horní řadu kuchyňských skříněk namontovat nové zářivky. Rozpočet vám to nijak nezruinuje.

Zdroj: thespruce.com, homestolove.com, houselogic.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu