Pomocníci, s nimiž na grilu připravíte pizzu, až se budou ostatním sliny sbíhat
Představte si, že nepozvete o letním večeru přátele na propečenou krkovičku ani kuřecí stehna, ale na pizzu. Kdo by odolal tak originálnímu pohoštění? Samotný gril vám však stačit nebude. Abyste si na pizze opravdu pochutnali a manipulace s ní byla pohodlná a bezpečná, potřebujete především dvě věci: pizza kámen a lopatu na pizzu. Nemějte obavy, že jde o sezonní záležitosti. Když bude chladno, využijete obojí v kuchyni v troubě.
Pizza kámen
Zajistí, že se vyhnete spálení, navíc umožní dosáhnout při pečení dokonalé křupavosti. Vyrábí se z minerálu, kamene i keramiky a odolává velmi vysokým teplotám – nevadí mu ani grily na dřevěné uhlí. Pizza kámen jednoduše strčíte do trouby nebo na gril a pořádně nahřejete. Není žádoucí jej potírat olejem nebo jiným tukem, bohatě si vystačíte s pečicím papírem nebo kukuřičnou moukou, aby se těsto nepřichytilo. Dobrých receptů je na internetu celá řada. Zjistěte, který gril je pro vás ten pravý a na co si dát při výběru dobrý pozor.
Na pizza kameni připravíte dokonce i výtečné sušenky, chléb, maso nebo ryby! Co má tendenci pouštět šťávu, je však nutné zabalit do alobalu, který všechno zachytí. Kameny se vyrábějí kulaté i hranaté, v různých velikostech a pořídit se dají už od několika stovek korun nahoru. Nabídka je velmi široká. Ale zapomeňte na saponáty, pizza kameny se myjí pouze vodou!
Lopata na pizzu
Bez speciálního kovového náčiní se milovníci pizzy nebo domácího chleba obejdou jen ztěží. Lopata na pizzu se totiž postará o snadné přesouvání italské pochoutky z pečícího kamene. Umožní pizzu snadno otáčet a manipulovat s ní tak, aniž byste se okamžitě popálili. Lopatu můžete pořídit stejného průměru jako je kámen, bývá opatřena dřevěnou rukojetí.
Kráječ na pizzu
Věcička, která stojí pár korun, už jen dotvoří sadu, kterou mívají italští kuchaři vždy k dispozici. Daleko lépe než nožem se pizza rozkrajuje kovovým kolečkem. Vypadá navíc stylově a při netradiční letní grilovačce by vám ani tento pomocník neměl chybět.